Marian Jurečka: Vodu musíme zadržovat. Není důvod k panice, uprchlíky tu máme hlavně z Ukrajiny a o halal mase budeme jednat.

30.11.2015 21:54

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) si povídal se čtenáři ParlamentníchListů.cz. V odpovědích musel řešit pro něj úsměvné otázky, zdali je on sám takzvaný havloid, ale i dotazy na uprchlíky či kdy vzejde v platnost novela vinařského zákona.

Marian Jurečka: Vodu musíme zadržovat. Není důvod k panice, uprchlíky tu máme hlavně z Ukrajiny a o halal mase budeme jednat.
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka na přednášce pro studenty Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci

„Nejsem žádný oid, jsem Marian Jurečka,“ odpověděl ministr zemědělství čtenáři, který se ho ptal na to, zdali patří mezi tzv. havloidy (příznivci politiky Václava Havla, pozn. red.). Další čtenář se pak ptal Jurečky na to, kolik on a jeho předchůdci nechali vystavět za posledních dvacet let přehradních nádrží a rybníků. „Za uplynulé roky vznikla v ČR v podstatě jen jedna jediná přehradní nádrž. Chceme podpořit stavbu poldrů, rybníků i několika nových přehradních nádrží,“ napsal čtenáři s tím, že jsme zemí, která má přísun vody jen ze srážek, a ty je tak nutné zadržovat, aby se předešlo důsledkům předpokládaného dlouhotrvajícího sucha.

„Je nám všem jasné, že právní aspekt problému kvót je neprůstřelný v tom, že jde o rozhodnutí ministrů vnitra EU tzv. kvalifikovanou většinou, to pravidla EU umožňují. Byli jsme přehlasováni, to se může stát, byť je to nepříjemná situace,“ odpověděl Jurečka čtenáři, který se ptal, proč se Česká republika nepřipojí k žalobě na kvóty Evropské unie. „Netuším, o jaké pozici zrádců v rámci V4 hovoříte, když ČR, Polsko ani Maďarsko žalobu nepodpořily,“ reagoval na čtenářův dotaz.

„Vzhledem k americké politické a společenské kultuře, demokratickým kořenům a rozložením nálad většiny společnosti se pan Trump pravděpodobně prezidentem USA nestane, protože nezíská nominaci za Republikánskou stranu,“ odpověděl pak ministr zemědělství čtenáři, který poukázal na výrok jednoho z možných kandidátů Republikánské strany v USA na prezidenta. Donald Trump totiž ve druhé polovině listopadu řekl, že by podle něho měli mít všichni američtí muslimové povinnou registraci.

Halal maso i vinařská novela

Podle lidoveckého ministra pak není důvod k panice, že by migranti osídlili území České republiky tím, že by zde začali skupovat pozemky. „Stačí se podívat na čerstvá statistická data, kolik migrantů do ČR přišlo a že jsou to z drtivé většiny uprchlíci z Ukrajiny. Takřka žádní z Blízkého nebo Středního východu,“ vzkázal v další odpovědi. „Problematikou halal masa (resp. rituální porážkou) a vším, co s tím souvisí, se na Ministerstvu zemědělství intenzivně zabýváme. Prosím o strpení. Děkuji,“ vysvětlil poté Jurečka čtenářce, která se ptala na to, proč existuje v České republice na toto maso výjimka, když například v Turecku, které má mnohonásobně větší počet muslimských věřících, tuto výjimku halal porážky nepožaduje.

Jurečka ale odpověděl i čtenářce, která se ho ptala na to, kdy vstoupí v platnost novela vinařského zákona. „Platnost se očekává po projednání vládou, Parlamentem a po podpisu prezidenta někdy ve druhém čtvrtletí 2016,“ informoval ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…