Marksová zachraňuje rodiny. Moc obdivu za to ale nezískala

02.11.2016 7:40

ČSSD rok před volbami padá preferenčními žebříčky, aktuálně se v jednom průzkumu propadla až za komunisty. Premiér Sobotka jako cestu zpět nahoru navrhoval oslovit mladé městské voliče prvky programu zelených či Pirátů, nyní pro změnu sociální demokraté cílí na vyznavače tradičního rodinného modelu.

Marksová zachraňuje rodiny. Moc obdivu za to ale nezískala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně ČSSD Michaela Marksová

Hlavním tvůrcem nových nápadů, které mají přivést voliče zpět k ČSSD, je ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Cílem jejího snažení je přilepšit prakticky každé rodině. Soubor opatření zahrnuje bezplatné školky, vyšší porodné, mateřskou či přídavky na děti.

Koncepce rodinné politiky, jak se programový dokument nazývá, má být podle MF DNES v dohledné budoucnosti předložena koaličním partnerům. Vedle přidávání ze státního má obsahovat střídání rodičů na rodičovské dovolené nebo povinně částečné úvazky. Cílem je vedle zvýšení populace také „zohlednit ústup od tradiční struktury rodin“ a zajistit rovnost mužů a žen na pracovním trhu.

Celkové náklady reformy si úřad Marksové netroufl vyčíslit, jen zvýšení dávek by ale mělo ročně přijít na 20 miliard. Mezi koaličními partnery podle deníku to nevyvolalo nadšení, šéf lidovců Bělobrádek po premiéru Sobotkovi přímo požaduje, aby Marksová práci na reformě zastavila a k tématu byla vytvořena odborná skupina se zastoupením všech koaličních stran. Expertka ANO Radka Maxová poznamenala, že její kolegyně Marksová chce přidat jen některým skupinám lidí a ostatní se o sebe budou muset postarat sami.

Jakkoliv chce ministryně všude možně přidávat, někde rodinám naopak bere. Chce například zrušit možnost daňové slevy na nepracujícího manžela či manželku ve výši necelých 25 tisíc. Experti sice doporučují, že by mnohem vhodnější bylo zrušit masově zneužívanou slevu na dítě, to však ministerstvo odmítá s nevyřčeným zdůvodněním, že by to bylo mezi voliči nepopulární. Místo toho naopak ministryně Marksová již dříve slevu na dítě zvýšila.

Některé návrhy prý dokonce působí velmi podivně, například slib rozšíření otevírací doby školek, které přitom provozují obce a stát nemá jak do jejich pravomoci zasáhnout. Plán financovat školky a dětské skupiny ze státního rozpočtu a rodičům je poskytovat zdarma je potom považován za příliš ambiciózní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

18:37 Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

Iniciativa poslance Ondřeje Koláře a celé TOP 09, která má podpořit vracení Ukrajinců v odvodním věk…