Martin Schulz má prý plán. Jestli vyjde, vystřídá Merkelovou a stane se nejmocnějším politikem Evropy

20.11.2016 9:57

Server německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung informuje o tom, že současný předseda Evropského parlamentu, sociální demokrat Martin Schulz, hraje hodně vysokou hru. Teoreticky si teď může vybrat, jestli bude dál mocným bruselským politikem, nebo německým ministrem zahraničí. Ale on možná pomýšlí ještě výš. Německý deník tvrdí, že by se Schulz rád utkal přímo se současnou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Martin Schulz má prý plán. Jestli vyjde, vystřídá Merkelovou a stane se nejmocnějším politikem Evropy
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Martin Schulz, předseda Evropského parlamentu

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nedávno pohrozil, že rezignuje na post předsedy Evropské komise, pokud předsedou Evropského parlamentu nezůstane německý sociální demokrat Martin Schulz. Proč by Schulz odcházel z významného bruselského postu? Podle serveru Politico.eu dostal totiž nabídku stát se německým ministrem zahraničí, pokud bude současný šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier zvolen v parlamentu prezidentem. Současný prezident Joachim Gauck totiž oznámil, že vzhledem ke svému věku nebude obhajovat pětiletý prezidentský mandát.

Více informací ze serveru Politico.eu naleznete zde.

Schulz údajně tuto nabídku odmítl a dal jasně najevo, že svou budoucnost vidí i nadále v bruselské politické struktuře. Jenže server německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung klade otázku, zda Schulz ve skutečnosti nemíří ještě výš – zda se nechce stát kandidátem německé sociální demokracie na úřad kancléře v nadcházejících volbách.

Celý článek naleznete zde.

„Člověk musí obdivovat, jak obratně hraje personální politickou hru,“ píše na adresu Martina Schulze zástupce šéfredaktora německého deníku Nikolas Busse. Fakt, že se o něm uvažuje jako o příštím ministrovi zahraničí a možná dokonce kandidátovi na kancléře, ukazuje, že je Schulz schopným a velmi ambiciózním politikem. Podle Busse však teď možná hraje Schulz až příliš vysokou hru, která se mu může vymstít.

Dosavadní německé politické zvyklosti totiž říkají, že by kandidátem na kancléře měl být současný předseda SPD a vicekancléř Sigmar Gabriel, který také předvedl politický um, když coby prezidentského kandidáta navrhl právě Steinmeiera. Gabriel si však také může být vědom, že Merkelovou dokáže porazit jen těžko. Pokud tedy bude dáma, která je německou kancléřkou od roku 2005, znovu kandidovat. Sama se k tomu ještě nevyjádřila. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…