Masakr v USA, 14 mrtvých. Údajní útočníci: Syed Rizwan Farook, Tashfeen Maliková

03.12.2015 7:59

Policie v kalifornském San Bernardinu několikrát vystřelila na černé SUV a dva podezřelé ze středeční střelby, muže a ženu, zastřelila. Podle policejní mluvčí se muži zákona střetli s celkem dvěma podezřelými. Jaký je jejich osud, nebylo jasné. Jestliže existuje i třetí, je na útěku, sdělila mluvčí bez jakýchkoli podrobností. Středeční střelba si vyžádala nejméně 14 obětí, dalších 17 lidí utrpělo zranění, někteří z nich jsou v kritickém stavu.

Masakr v USA, 14 mrtvých. Údajní útočníci: Syed Rizwan Farook, Tashfeen Maliková
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Server iDnes.cz informoval, že americká policie na tiskové konferenci potvrdila, že usmrtila dva podezřelé ze střelby, osmadvacetiletého Syeda Rizwana Farooka a sedmadvacetiletou Tashfeen Malikovou.

Střelba se odehrála ve středu dopoledne místního času (20:00 SEČ) v budově, kde sídlí úřad sociálních služeb. Lidé, kteří zde pracují, mají na starost pomoc postiženým. V budově se v okamžiku střelby mohlo nacházet až 600 osob.

Podle policistů vtrhli do budovy až tři útočníci a začali střílet. Na sobě měli maskáče a byli vybaveni nejspíš zbraněmi typu AK-47. „Dorazili tam připravení na to, co měli v úmyslu udělat, jako kdyby byli na nějaké misi,“ popsal policejní velitel Jarrod Burguan. Jaký měli motiv, policie neupřesnila. FBI zatím nedokáže říct, zda šlo o teroristický čin.

Jak popsali někteří svědci, střelba se odehrála v místnosti, kde se konal vánoční večírek. Policie následně oznámila, že po útočnících pátrá, z místa činu měli zmizet v tmavém voze typu SUV. O něco později přinesla televize CNN záběry z rezidenční čtvrti San Bernardina, kde byl vidět černý automobil s prostřílenými okny a množství policistů. Jeden z nich byl při zásahu zraněn, bude ale v pořádku, uvedla policejní mluvčí. Na místě operovali i pyrotechnici.

O situaci v San Bernardinu byl ihned informován i americký prezident Barack Obama. V první reakci pro televizi CBS uvedl, že Spojené státy budou bezpečnější, jestliže budou zavedeny přísnější zákony týkající se držení zbraní. „Zatím nevíme, jaké byly motivy střelců, víme ale, že existují určité kroky, které můžeme učinit, aby byli Američané ve větším bezpečí,“ uvedl Obama. „Nikdy bychom si neměli myslet, že toto je něco, co se děje běžně, protože v jiných zemích se to tak často nestává,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…