Masivní úbytek členů ODS. Už je jasné, kam odcházejí

17.08.2014 18:34

Kdysi nejsilnější pravicová strana – ODS – se po kauze manželky bývalého premiéra Jany Nečasové propadá do stále hlubších pater české politiky. Nejen, že straně nevěří voliči, hromadně ji opouštějí i vlastní členové. „Odpadlíky“ láká v regionech do svých řad zejména hnutí Starostové a nezávislí, a to i přes důraznou kritiku místopředsedy sesterské TOP 09 Miroslava Kalouska.

Masivní úbytek členů ODS. Už je jasné, kam odcházejí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Strana zaznamenala oproti loňskému roku pokles členské základny zhruba o tři tisíce lidí. V jejích řadách se v současné době pohybuje zhruba 18 018 členů, což je zhruba stejně jako v jejích počátcích. 

„Odešli ti nespokojení, nebo ti, kteří chápali ODS jako výtah k moci. Jejich odchod nás mrzet nemusí. Ale říkat si, že odešli jen ti špatní, by bylo naivní. Číslo osmnáct tisíc vidím i z té lepší stránky. Je nás přesně tolik, kolik měla ODS členů, když v roce 1991 vznikala,“ komentoval pro server E15 vylidňování strany její předseda Petr Fiala. Úbytek členů je prý dlouhodobým trendem strany už od rekordních let 2008 a 2009.

Server E15 s odkazem na analytické oddělení občanských demokratů navíc upozorňuje, že se straně nábor nových tváří vůbec nedaří. Od března vyplnili členskou přihlášku pouze čtyři lidé.  

Přesun ke STAN 

Bývalé členy ODS se do svých řad snaží nalákat například hnutí Starostové a nezávislí, i přes kritiku místopředsedy sesterské TOP 09 Miroslava Kalouska. „Členů nebo jen nezávislých kandidátů z ODS k nám přešlo zhruba čtyřicet. Největší přesun jsme zaznamenali na Plzeňsku, což bylo spojené s odchodem bývalého místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila,“ vypočítával v rozhovoru pro E15 místopředseda Starostů a nezávislých Stanislav Polčák. Nové tváře jsou na celkem osmi stovkách jejich kandidátek do podzimních komunálních voleb zapsáni jako nezávislí. Pravidla jim totiž nedovolují stát se hned členy strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…