Meleš kraviny! Debata o přijetí eura a Rusku se zvrtla. I Zahradil přispěl

26.08.2019 7:11

Spor o to, zda se má Česko připojit k devatenácti dalším zemím a začít platit eurem tvrá již dlouho. Mnozí argumentují tím, že by se přijetím eura eliminovalo kurzové riziko. Ale pak jsou tací, kteří argumentují čistě ideologicky a tvrdí, že bez eura nebude Česko nikdy na Západě, a dávají za příklad sousední Slovensko. Naposledy publicista Miroslav Motejlek. V komentářích ovšem myšlenku odsoudili. „Meleš kraviny, demagogu,“ ozvalo se.

Meleš kraviny! Debata o přijetí eura a Rusku se zvrtla. I Zahradil přispěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dvě eura

„Slovensko se k Západu přiblížilo víc než Česko. Je to eurem. Dokud nebudeme mít euro, budeme ve sféře vlivu Ruska. Rusko na Slovensko v zásadě nemůže, protože odchod z eurozóny je vlastně nemožný. Euro je pro sblížení se Západem nevyhnutelné. Pokud nebudeme mít euro, nebudeme patřit na Západ. Tečka.“ Tato slova vyřkl publicista Miroslav Motejlek v rozhovoru pro server E15.cz. Převzala je skupina Pulse of Europe Tomasze Peszynského a od ní politik pražské KDU-ČSL Antonín Homola.

Nicméně, Motejlkovo tvrzení se nesetkalo s velkým ohlasem. „Když je EU19 (eurozóna – pozn. red.) zásluhou Francie, Itálie, Řecka, Španělska v takovém stavu, že nezbývá nic jiného než ničím nepodložené kategorické soudy typu, že kdo nemá euro, není Západ,“ míní o jeho slovech publicistka Lucie Sulovská.

S krátkou poznámkou se ozval starosta Řeporyjí Pavel Novotný: „Meleš kraviny, demagogu“

Anketa

Schvalujete působení ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

5%
95%
hlasovalo: 25134 lidí
Trošku do mlýna přihodila také komunální politička ODS Miroslava Pašková: „To přeci nesouvisí! Nedávno jsem o tom mluvila se Slovákem, všelijaké Aeroweby a obecně ruské vlivy tam mají taky. Směnit euro není problém ani na korunu, ani na rubl. Být v eurozóně mezinárodní obchod mimo eurozónu nijak nelimituje. Je to fakt nesmysl.“

Z ODS přišla ještě jedna připomínka: „Když dojdou všechny argumenty, vytáhne se Rusko. Na ty jednodušší to funguje,“ mínil europoslanec Jan Zahradil.

Předseda České společnosti přátel Izraele Zbyněk Passer také Homolův příspěvek ohodnotil. Prý dělá KDU-ČSL medvědí službu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…