Merkelová je kancléřkou celou dekádu. Kolik let má ještě před sebou?

22.11.2015 10:25

Německá kancléřka Angela Merkelová je v úřadu už deset let. Po většinu této doby byla hodnocena pozitivně, ale v poslední době se její obraz ve společnosti mění. Většina Němců sice stále kancléřce věří, ale důvěra v ní klesá kvůli tomu, jak si počíná v uprchlické krizi.

Merkelová je kancléřkou celou dekádu. Kolik let má ještě před sebou?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Česká televize připomíná, že tuto neděli uplynulo deset let od okamžiku, kdy se Angela Merkelová stala německou kancléřkou. Po většinu této doby byla hodnocena jako dobrá kancléřka, a to i přesto, že jednala poměrně umírněně. Němci v posledních letech zřejmě stáli hlavně o klidný přístav po relativně neklidných časech.

„Kancléřka shody“, „teflonová kancléřka“, „maminka“ nebo „Kohlovo děvčátko“, jak Merkelové přezdívají média, oslavila loni v létě šedesátku. V čele vlády je déle než většina jejích předchůdců. Analytik René Pfister ale upozorňuje, že po většinu svého funkčního období nepřišla se žádným strategickým projektem,“ zpozorňuje web veřejnoprávní televize.

Někteří její předchůdci byli mnohem aktivnější. Konrad Adenauer stál u zrodu dnešní EU, Willi Brandt se zasadil o sbližování obou německých zemí a Helmut Kohl je dokonce znovu sjednotil. Předchůdce Merkelové Gerhard Schröder uskutečnil hospodářské reformy, ze kterých těží země dodnes. Dá se říci, že projektem Merkelové je zvládání uprchlické krize. Právě to ji ale v tuto dobu v očích voličů škodí nejvíce. Kancléřka tvrdí, že Německo nelze uzavírat lidem, kteří potřebují pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…