Měsíc po volbách si všechny strany sedly k jednomu stolu. Jednají o Sněmovně

23.11.2017 18:35

Zástupci sněmovních stran se dnes odpoledne sešli k jednání o podobě výborů v dolní komoře. Podle předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) by se měli bavit o konkrétním návrhu na počty členů, které by ve výborech získala jednotlivá uskupení. Zástupci ČSSD a STAN při příchodu na jednání uvedli, že by opozice měla vést všechny kontrolní komise ve Sněmovně. Za opozici přitom nepovažují vedle hnutí ANO ani SPD a KSČM, napsala ČTK.

Měsíc po volbách si všechny strany sedly k jednomu stolu. Jednají o Sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volba předsedy poslanecké sněmovny. I přes protesty Demokratického bloku byl zvolen Radek Vondráček z hnutí ANO

„Na stole je konkrétní návrh, snažili jsme vyjít všem vstříc. Zase se to nebude některým líbit, ale už se bavíme o číslech, kde budou opravdu zastoupeni všichni,“ řekl Vondráček novinářům. Očekává dohodu o počtu členů jednotlivých výborů, za příjemné označil, kdyby se podařilo shodnout i na tom, kdo který výbor povede.

„Já věřím, že po tom měsíci od voleb, kdy jedná každý s každým, se dnes konečně dohodneme na tom, kdo bude vést jaký výbor, kolik bude členů v jakém výboru a o dalších věcech,“ řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. S navrženými počty členů jednotlivých výborů souhlasí, za důležité považuje, že ČSSD bude mít zástupce v každém. Zopakoval také dřívější stanovisko sociálních demokratů, že chtějí získat předsednictví v zahraničním výboru, přičemž do této funkce navrhují současného ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

„Chtěli bychom se také bavit o komisích, které kontrolují GIBS, BIS, NBÚ a další. A tam jsme pro to, aby každou tuto komisi vedl zástupce opozice,“ uvedl dále Chvojka.„Je otázka, jestli hnutí SPD a komunisti jsou ještě opozice. Já bych to rozlišil na opozici formální, to je SPD a KSČM, a na opozici reálnou,“ doplnil.

Ke Chvojkovu požadavku na vedení komisí se přidal i předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský. I on zastává názor, že SPD a KSČM nelze považovat za opozici.

Farský také kritizoval navržené rozdělení míst ve výborech mezi strany. „Včera (ve středu) jsme dostali od pana (předsedy poslaneckého klubu ANO) Faltýnka jednu tabulku, kde jsou navrženy počty členů výboru, které v některých případech, a doufám, že to je nedorozumění, ubírají jednoho člena Demokratickému bloku a předávají ho hnutí ANO. Tak doufám, že si to dnes vyjasníme a v hraničních momentech dokážeme vyjít jeden druhému vstříc,“ řekl.

Farský také uvítal, že se měsíc po volbách schůzka všech sněmovních stran koná. Podle něj je důležité, aby spolu jednotlivá uskupení jednala. Zopakoval také dřívější stanovisko Starostů, že by vzhledem ke svým zkušenostem stáli o předsednické místo ve výboru pro veřejnou správu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…