Metnar dával hlavu na špalek. Co udělá teď?

18.12.2020 14:48

Komunistický požadavek ohledně škrtů v armádě vyšel. Hlasovali pro něj jak poslanci ANO, tak i ČSSD. Ministr obrany Lubomír Metnar již dříve avizoval, že pokud by škrty prošly, tak rezignuje. Bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová si stěžovala, že jí nebylo umožněno hlasovat. Hlasovala by ovšem proti škrtům. „Po příjezdu mi bylo sděleno, že jsem navíc! a můj hlas by byl neplatný,“ vzkázala. Prý se nic neděje, uklidňoval situaci premiér Andrej Babiš.

Metnar dával hlavu na špalek. Co udělá teď?
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr obrany Lubomír Metnar

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí

Komunisté dosáhli svého. ANO a ČSSD hlasovaly pro podmínku KSČM ohledně podpory rozpočtu. Komunisté požadovali škrty v armádě. Konkrétně šlo o převedení deseti miliard od armády do kapitoly rozpočtové rezervy. Komunisté, kteří dříve pro rozpočty menšinové vlády ANO a ČSSD hlasovali dlouhodobě, trvali na svém návrhu odebrat z rozpočtu ministerstva obrany deset miliard korun. Hrozilo, že bez něj rozpočet jako celek nepodpoří. Vláda a hlavně koaliční sociální demokraté škrty v rozpočtu armády původně odmítali.

Odhlasování klíčového pozměňovacího návrhu přesunout 10 miliard do rozpočtové rezervy nemusí podle komentátora Reflexu Bohumila Pečinky nutně znamenat, že tyto peníze budou armádě skutečně odejmuty. Záležet bude na tom, jak ona dohoda přesně zní. „Zajímavá bude konstrukce toho, jestli těch 10 miliard bude skutečně armádě odebráno nebo se tam ty finance dostanou jiným způsobem. Například, že se řekne, že při zajišťování anticovid opatření musela armáda vynaložit zvýšené prostředky a bude jí část peněz vrácena,“ uvedl pro Českou televizi.

Premiér Babiš po hlasování uvedl, že armáda o peníze nepřijde. „Jsou v rezervě dočasně,“ řekl poslancům s tím, že armáda se nikdy neměla tak dobře. Informoval o tom například server iDnes. Ministr obrany Lubomír Metnar v listopadu uvedl, že pokud by armáda přišla o část rozpočtu, tak podá demisi. Zda ji nyní skutečně podá, není prý jasné. Na zaslaný dotaz iDnes prozatím nereagoval.

Článek iDnes ZDE:

„Samozřejmě bych odstoupil. Celý svůj život pracuji v oblasti bezpečnosti, vybudoval jsem si nějaký kredit. V případě, že bych viděl, že opravdu bude docházet ke škrtům, tak k tomu zaujmu postoj a ­vyvodím osobní odpovědnost,“ uvedl Metnar v listopadu.

Dle Metnara se škrty projeví ve vozové výbavě armády. „Vojáci v tuto chvíli jezdí ve čtyřicet let starých autech. V první vlně epidemie to dělalo problémy a docházelo k závadám, když třeba vojáci pomáhali policii střežit hranice. Přesto by se musel zastavit i nákup nových přepravních a­ logistických vozidel,“ tvrdil Metnar v minulosti. Armáda již vybrala vozy Toyota Hilux.

Dalším ohroženým projektem je nákup pásových bojových vozidel pro pěchotu nebo protiletadlový a protiraketový systém SHORAD.

Anketa

Bojíte se, že zemřete na covid-19?

18%
82%
hlasovalo: 8046 lidí

„Nepřistoupím na to, abychom se zachovali stejně jako předchozí vlády, které, jakmile přišla krize, sebraly peníze armádě. Naši vojáci byli a jsou naprosto klíčoví pro boj s epidemií a v dnešním, nestabilním světě potřebujeme špičkovou techniku,“ tvrdil ještě před týdnem premiér.

Svůj nesouhlas se škrty projevila ministryně obrany v první Babišově vládě Karla Šlechtová. „Při hlasování o státním rozpočtu nepodpořím ve Sněmovně snížení rozpočtu ministerstva obrany o 10 mld., jak požaduje KSČM. Vyhovět jakkoli komunistům je pro mě z principu nepřijatelné, leč mám silné výhrady k vedení a hospodaření ministerstva obrany. Práce všech vojáků a vojákyň si vážím. Děkuji za vaši službu vlasti,“ napsala včera na facebook.

Dnes ovšem informovala i o tom, že se k hlasování nedostala. „Tak pozor! Já ve Sněmovně ráno byla. Protože se ale jedná v polovičním počtu v nouzovém stavu, tak mi po příjezdu bylo sděleno, že jsem navíc! a můj hlas by byl neplatný. Nesmíme hlasovat, když jsme nad stanovený počet poslanců. A ano, hlasovala bych proti?? Zbylé je snad každému jasné po mém veřejném fcb příspěvku včera??

Výdaje seškrtány po dnešku jsou, tak uvidíme jistě demisi?? ... nebo nejspíš výmluvy,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…