Metnar vyzval v ČT: Vrátit do Moskvy českého velvyslance

14.11.2023 20:20 | Monitoring

Evropská unie toho musí dělat pro Ukrajinu více a rychleji, to jsou závěry z dnešního jednání unijních ministrů obrany. Stínový ministr obrany za hnutí ANO Lubomír Metnar v pořadu Interview hovořil o tom, zda Česko ještě může zvýšit podporu Ukrajině. Vyjádřil také názor, že by se do Moskvy měl vrátit český velvyslanec, začít by měla také jednání o příměří. Fialovu vládu neopomněl zkritizovat za zbytečný nákup stíhaček F-35, jelikož stejně přijdou pozdě.

Metnar vyzval v ČT: Vrátit do Moskvy českého velvyslance
Foto: ČT24
Popisek: Lubomír Metnar v pořadu Interview ČT24

Podpora pro Ukrajinu musí být rychlejší a musí jí být více, shodli se dnes unijní ministři obrany. Česká republika by však podle Metnara přidávat neměla, už tak dělá dost: „Náš obranný průmysl poměrně významně pomohl a pomáhá dodnes a dodává techniku,“ zdůraznil Metnar nákup vojenské techniky za desítky miliard korun. „Myslím si, že co jsme dát mohli a čeho jsme se mohli zbavit, tak jsme dali. Teď je to spíše o společných nákupech a o navýšení produkce obranného průmyslu,“ řekl exministr obrany.

Je na pořadu dne mluvit o možném jednání s Ruskem? „Hlavně Ukrajina si musí říct, kdy nastal čas, aby jednala s Ruskem. Ona je okupována ozbrojenými silami. Druhá věc je, že i my bychom si měli říct, jak dál, a začít to diskutovat v rámci Evropské unie a ve vztahu k Ukrajině. Protože se jí snažíme pomoct a podporovat a snažíme se najít cestu, aby lidé neumírali,“ uvedl předseda výboru pro obranu v pořadu Interview ČT24.

Je toho názoru že evropští politici by měli s ukrajinským vedením více mluvit o možnosti vyjednávání o příměří. „Je škoda, že se o tom nemluví, možná by to tu situaci oživilo, možná by bylo dobré otevřít otázku dalšího postupu a jednání,“ řekl s tím, že namísto toho se jen „monotematicky“ řeší zbrojní dodávky na Ukrajinu.

Připouští, že jednání s Ruskem je aktuálně komplikovaná kapitola: „Konflikt je momentálně na nějakém mrtvém bodě a bude to chtít možná nějaké diplomatické oživení,“ pokračoval Metnar.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí
Aktuálně vidíme nesoulad mezi českou vládou a prezidentskou kanceláří o tom, zda máme mít v Moskvě velvyslance. Metnar v této otázce zaujal jasný postoj, a sice do Moskvy českého velvyslance vrátit, přestože by to znamenalo předávat jmenovací listiny do rukou Putina. „Nebyli bychom první, tohle překously i některé západní země, měli bychom to překousnout i my. Měli bychom jít tím západním směrem. Protože když to vezmeme i z historie, ta zastoupení i ve válečných konfliktech tam byla. Abychom mohli odhadnout, kdy přijde ten čas na nějaká jednání, a měli ty informace z této, řekněme, nepřátelské země,“ dodal Metnar.

Následně se vrátil ještě k prostředkům na obranu. V roce 2024 bychom se měli vyšplhat na úroveň dvou procent HDP vydávaných na obranu, kdy ve spoustě dalších oblastech musíme šetřit. „Vždy jsem podporoval, ať se k těm dvou procentům HDP dostaneme, protože závazky se mají plnit. Ale nikdy nebylo hovořeno, až když se začal připravovat úsporný balíček a rozpočet, že dojde k takovým škrtům u dalších resortů. Takže já dnes říkám, že by se nic nestalo, kdyby ta dvě procenta byla dosažena až v roce 2025,“ řekl Metnar.

Kritizuje vládu, že americké letouny F-35 podle smlouvy, kterou vláda schválila, dostaneme stejně pozdě. Ministryni obrany Černochové (ODS) na sociální síť s notnou dávkou ironie psal, „nezapomeňte válku s Putinem odložit až na okamžik, kdy dorazí první stroje do Česka“. Nyní svá slova ještě rozvedl: „Pokud vláda uzavře smlouvu na pořízení těchto letadel, tak budou až v roce 2035. To byla ironie a bylo to i o tom, že zbytečně se v této ekonomické situaci budeme zaměřovat na něco, co ten efekt nepřinese a de facto to neodsune. To jsem tweetoval, abychom viděli ten paradox. Ta rétorika toho odstrašení není jen o jedné technice, ale o komplexu schopností,“ argumentoval Lubomír Metnar proti nákupu F-35.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePeku ova , 15.11.2023 3:54:30
Metnare, víš že takovýma pitomýma kecama ANO ztrácí voliče? Víš, že vetšina voličů ANO chce levný ruský plyn?

|  7 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…