Migranti? Všichni v EU musí přijmout, zopakoval mocný Němec, kolega TOP 09 a KDU-ČSL

29.06.2020 14:00

Někdejší kandidát Evropské lidové strany na post předsedy Evropské komise Manfred Weber volá po změně azylové politiky v EU. Manfred Weber žádá, aby bylo azylové právo jednotlivých členských států nahrazeno azylovým zákonem, který by platil pro celou unii.

Migranti? Všichni v EU musí přijmout, zopakoval mocný Němec, kolega TOP 09 a KDU-ČSL
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Kdyby se model tzv. Spitzenkandidátů na předsedu Evropské komise nezřítil jako domeček z karet, mohl se Manfred Weber stát předsedou Evropské komise na místo Ursuly von der Lyenové.

Anketa

Postupuje vláda proti šíření koronaviru SARS CoV-2 správně? (Ptáme se od 29.6.2020)

88%
12%
hlasovalo: 6770 lidí

Přestože jím Weber nakonec není, přichází s návrhem na velkou změnu v celé EU. Volá po tom, aby byly azylové zákony jednotlivých členských zemích nahrazeny jedním celounijním zákonem, který by platil pro všechny země. Česká republika už by tak sama nemohla rozhodovat o tom, koho vpustí na své území.

Weber svůj návrh vysvětluje tak, že se musí ulevit jižním státům EU v migrační krizi, jako je Itálie či Řecko, a nařídit povinné přerozdělování žadatelů o azyl i zemím, které odmítají žadatele přijímat – jako je Maďarsko, Česko nebo Rakousko.

Všechny státy musí sdílet břemeno žadatelů o azyl spravedlivě a solidárně,“ zdůraznil Weber v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung. Jeho vyjádření převzal i německý deník Bild.

Pokud budou tyto státy nadále trvat na tom, že žádné žadatele o azyl nepřijmou, měly by podle Weberových představ vydat více peněz na zajištění vnější hranice EU a na rozvojovou pomoc, která zlepší životní podmínky v zemních, odkud lidé nejčastěji odcházejí do Evropy.  

Členy Evropské lidové strany, kterou Weber reprezentuje, jsou také čeští lidovci a TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…