Migranti, covid... „Rozhodují o nás jiní!“ Klaus pod Blaníkem burcoval „mlčící většinu“

30.04.2024 19:50 | Reportáž

„Nespoléhejme na bájné blanické rytíře. Probudit je nutné mlčící většinu českého obyvatelstva,“ sdělil před výstupem na horu Blaník bývalý prezident Václav Klaus. Ten vyrazil na památnou horu přesně po dvaceti letech. Tehdy u příležitosti vstupu ČR do EU, dnes k připomenutí tohoto období a reality, kterou kvůli EU prožíváme.

Migranti, covid... „Rozhodují o nás jiní!“ Klaus pod Blaníkem burcoval „mlčící většinu“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus řeční pod vrchem Blaník

Po dvaceti letech na „místě činu“. Bývalý prezident republiky Václav Klaus se v předvečer výročí dvou desetiletí naší země v Evropské unii vydal na památnou horu Blaník.

Přestože Institut Václava Klause naplánoval výpravu na pracovní den odpoledne, účast byla hojná. S bývalým prezidentem si na Velký Blaník vyšlápla více než stovka příznivců. 

Mezi účastníky byli i podporovatelé strany Motoristé sobě, kterou založil a vede Klausův dlouholetý mluvčí Petr Macinka. Součástí zhruba kilometrového pochodu náročným terénem byli proto i zástupci společné koalice do evropských voleb Motoristů a Přísahy Roberta Šlachty. Lídr kandidátky Filip Turek nemohl chybět.

Anketa

Máme vůči Rusku cítit vděčnost za osvobození od německého nacismu?

96%
3%
hlasovalo: 25963 lidí
Už více než půl hodiny před oficiálním začátkem pod Blaníkem bylo velké parkoviště zaplněné. Příjezd bývalé hlavy státu byl přitom naplánován skoro na sekundy. Ještě ve čtvrt na tři totiž Klausovi končila pravidelná přednáška pro studenty Vysoké školy ekonomické v Praze. 

Než Klaus dorazil, uvítal účastníky pochodu bývalý hradní kancléř a šéf Institutu Václava Klause Jiří Weigl. „Před 20 lety jsme zde někteří z nás vyjádřili pochybnosti nad krokem, který jsme tehdy o půlnoci podnikali,“ uvedl Weigl s odkazem na vstup naší země do Evropské unie.

„Jsem rád, že jsme se zde dnes sešli v takto hojném počtu. Doufám, že zde prožijeme příjemné a vlastenecké odpoledne,“ dodal k více než stohlavému publiku s českými vlajkami.

Přesně v půl čtvrté u louky pod Blaníkem zastavila černá limuzína a vystupující exprezident sklidil dlouhý potlesk. V krátkém proslovu před samotným výstupem na horu Blaník se Václav Klaus zamyslel, zda dvacet let po vstupu do EU má význam si toto uplynulé období připomínat.

„Dvacet let je dlouhá doba i v životě národa. První republika trvala jen dvacet let a stále se na ni odkazujeme. Těchto dvacet let také není málo a měli bychom se jimi zabývat. Před 20 lety slavil socialistický, fatálně probruselský premiér Špidla přistoupení k Evropské unii na Staroměstském náměstí a na ochozu Národního divadla. Já – jako prezident, a spolu se mnou skupina stejně myslících – jsme symbolicky šli sem, na toto pověstmi opředené místo českých dějin,“ řekl Klaus.

Zopakoval svá tehdejší slova, která jsou podle něho platná dodnes. „Pokus o evropskou unifikaci, o Spojené státy evropské, je omyl a chyba. I ono porovnávání Ameriky a Evropy je chybné. Spojené státy americké vznikly více méně ‚na zelené louce‘, nemluvě o neblahém osudu původních obyvatel tohoto kontinentu, avšak Evropa byla a je kontinentem hluboce ukotvených národních států, z nichž každý má svou významnou historii a své specifické tradice. I při této odlišnosti potřebovaly Spojené státy americké ke svému sjednocení nejstrašnější občanskou válku moderních dějin,“ promlouval bývalý prezident republiky k pozorně naslouchajícímu publiku všech věkových kategorií.

„Už teď žijeme v Evropské unii a víme, že postrádá demokratickou legitimitu. Její dnešní legitimita je pouze formální. ‚Díky‘ EU došlo k výraznému přesunu pravomocí. O nás rozhodují jiní, lidé z jiných zemí. Evropu navíc dobyly nevládní organizace sorosovského typu, a ty nikdo nevolil. Má to ohromné množství neblahých důsledků. V Evropě samostatných států by nemohla proběhnout covidová opatření takovým způsobem a v takovém rozsahu, jako když byla řízena z Bruselu. Bez Bruselu a bez vzdání se ochrany hranic v Evropě by nemohla nastat dnešní masová migrace. Nemohlo by také najít podporu téměř náboženské vzývání příčin klimatických změn a obviňování člověka, že je způsobil. Jiný průběh by jistě měla i ukrajinská válka,“ myslí si.

Apeloval na všechny občany, kteří vnímají současnou politickou realitu, aby přispěli k rozšíření tohoto vnímání mezi co nejširší vrstvy obyvatelstva. „Blaničtí rytíři prý ještě spí. Utěšujeme se tím, že je to proto, že stále ještě není nejhůř. To je líbivá historka. Proti té musím protestovat. Ono to není o těchto rytířích. Ono je to o nás. Naše ‚mlčící většina‘, která si sice občas zanadává, se stále ještě nechce probudit. Pokusme se proto dnes, tady pod Velkým Blaníkem, probudit nikoli blanické rytíře, ale naše mlčící spoluobčany,“ uzavřel za bouřlivého potlesku Václav Klaus své vystoupení.

Následoval zhruba půlhodinový výstup na vrchol Blaníku k tamní rozhledně. Po nutném občerstvení začali účastníci očekávat bývalého prezidenta, který na vrchol dorazil v terénním vozidle v doprovodu ochranky. V tom okamžiku ho obestoupil zástup příznivců. Tu pro snímek, tu pro pár slov o současné politické situaci. Po zhruba hodině na vrcholu se postupně lidé začali klidným tempem rozcházet dolů k parkovišti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…