Mikuláš Minář se vrací. Vadí mu Pavel Blažek. A je tu velká akce

03.12.2021 12:00 | Ze sítí

Expředseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář naléhavě volá po vysvětlení vazeb a kontroverzí okolo aspiranta na ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), kterého policie podezřívá z manipulací. Nakonec přijal Blažkovu nabídku na veřejné setkání, která se posléze dostavila, a v níž politik slibuje, že rozptýlí pochybnosti, které okolo jeho osoby panují.

Mikuláš Minář se vrací. Vadí mu Pavel Blažek. A je tu velká akce
Foto: Repro YouTube Neurazitelny.cz
Popisek: Mikuláš Minář

Blažek setkání Minářovi přislíbil pod jeho příspěvkem na facebooku, kde jej vyzval k objasnění svých kauz. „Milý pane Mináři, skoro nic z toho, co jste napsal, neodpovídá skutečnosti… Ani Stoka, ani privatizace, ani exekuce, ani vyšetřování pro ‚kupčení‘ s byty… Psal jsem Vám již před časem do Chvilek mail – netušíc, že už tam nejste… Když mi pošlete na poslanecký mail nějaký kontakt, rád se s Vámi sejdu – nejlépe veřejně – a na faktech dokážu, jak mnoho věcí opravdu bylo… Tedy pokud hledáte pravdu… Pěkný víkend! Pavel Blažek,“ napsal v komentáři 27. listopadu.

Minář v reakci na jeho nabídku sepsal Blažkovi otevřený dopis, zveřejnil jej na svém blogu serveru Aktálně.cz. V němž jeho návrh přijímá a zároveň se zaobírá Blažkovou tiskovou zprávou ze dne 29. 11., kde uvádí stručně některé argumenty ve svůj prospěch, avšak některé důležité informace, pochybnosti a otázky podle Mináře stejně opomíjí.

Původní text ZDE

K tomu Minář dodává, že o den později, v úterý 30. listopadu byl na serveru Aktuálně.cz zveřejněn článek obsahující další informace, které původní pochybnosti části veřejnosti naopak dále prohloubily. „Bohužel musím říci, že Vaše reakce na tento článek celé věci nepomohla. Místo abyste vše věcně vysvětlil, jste po své návštěvě u prezidenta ve středu 1. 12. na autory článku opakovaně zaútočil,“ pokračuje s tím, investigativní novinář Lukáš Valášek, kterého se to týká, dlouhodobě vykonává pro společnost důležitou službu a že měří nejrůznějším politikům stejně.

Důrazně připomíná, že ve své podstatě však nejde o konkrétní novináře, ale o to, jak se Blažek k celé věci postaví coby kandidát na ministra spravedlnosti. „Zatím jste celou věc bohužel nejen nevysvětlil, ale z neznámých důvodů jste také odmítl pozvání do Interview ČT 24 i do Událostí, komentářů.

Veřejnosti nejde o dojmologii, nýbrž o fakta, která nelze odbýt tvrzeními typu ‚Ve střetu zájmů kvůli svému manželství opravdu nejsem. To by pak ministry v ČR mohly dělat jen nezadané a raději bezdětné osoby, ideálně k tomu sirotci.‘ Nebo ‚Ať jdou tedy do vlády patnáctileté děti, které neměly ani poznámku ve škole.‘ Nebo ‚Žádná moje kauza není a neexistuje žádný důkaz, že by nějaká mohla být. Pana Hubálka sotva znám‘,“ pokračuje Minář.

Blažkovi připomněl, co stále dostatečně nevysvětlil: „Třeba to, proč jste s panem Hubálkem, kterého ‚sotva znáte‘ a který proti Vám a dalším brněnským politikům vypovídal na NCOZ, nakupoval v roce 2008 za hotové peníze pozemky v jeho obci. A proč je pan Hubálek provázán s Vašimi přáteli, paní Vaňkovou či jejím náměstkem panem Kerndlem.

Nevysvětlil jste dostatečně ani to, jak došlo k tomu, že Vaše firma Slide, kterou spoluvlastníte s panem Kerndlem a která mimojiné nezveřejňuje účetní závěrky (což je nezákonné), koupila za podivných okolností velký bytový dům na Veveří 11,“ dává Minář za příklad.

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí

Blažek je sice policií prošetřován, což je pouze přípravná fáze trestního řízení, ale autoři článku z 30. listopadu uvádějí, že tato kauza není mrtvá, jelikož celem šest na sobě nezávislých zdrojů potvrdilo, že její prošetřování, tedy i šetření Blažkovy role v ní, stále aktivně probíhá. „Nechce se mi věřit, že by si to vymysleli,“ dodává Minář.

Jako problematické proto Minář považuje fakt, že pokud by se Blažek stal ministrem spravedlnosti, měl by pod sebou také soustavu státního zastupitelství. Státní zástupci přitom dozorují trestní řízení, a to i v přípravné fázi. Podílí se tedy na tom, zda věc dojde až před soud. „Nemyslíte, že byste se tak dostal do střetu zájmů?“ zajímá se.

Závěrem Minář vítá osobní shledání: „Vážený pane Blažku, rád si na vás udělám čas. S ohledem na výše popsané skutečnosti a na závažnost Vašich tvrzení na adresu novinářů, s ohledem na okolnost, že je ve veřejném zájmu, abyste rozptýlil pochybnosti, jež nyní vůči Vaší osobě panují, jsem se rozhodl vzít Vás za slovo a přijmout Vaši nabídku na veřejné setkání, na němž budete moci ‚dokázat na faktech‘, jak mnoho věcí opravdu bylo,“ uvádí.

Čas a místo setkání si podle Mináře teprve upřesní, podstatné ale bude, aby proběhlo za přítomosti zástupců tisku. „Věřím, že si uvědomujete, jak zásadní je pro naši zemi důvěryhodný ministr spravedlnosti, a doufám, že této příležitosti uvést vše na pravou míru, využijete,“ uzavírá bývalý šéf spolku Milion chvilek Mikuláš Minář.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…