Milan Chovanec, který nepodpořil vládu: Přetekl ve mě pohár. Jestli mě vyloučí z klubu, vzdám se mandátu

13.07.2018 10:31

Bývalý statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec čelí kritice ve vlastní straně za to, že se nevyslovil pro druhý menšinový kabinet Andreje Babiše. Sám říká, že to nešlo a přetekl v něm pomyslný pohár. Nyní je prý ochoten nést veškeré následky s tím spojené. „Pokud mě vyloučí z klubu, tak se mandátu vzdám,“ říká v rozhovoru pro server Novinky.cz.

Milan Chovanec, který nepodpořil vládu: Přetekl ve mě pohár. Jestli mě vyloučí z klubu, vzdám se mandátu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Milan Chovanec na sjezdu ČSSD.

Vládu ANO a ČSSD opírající se o komunisty nepodpořil a rozhodnutí vnitrostranického referenda ČSSD tak Chovanec nerespektoval. Popírá však, že by dal na doporučení kolegů z plzeňské organizace. „Nikdo z Plzně mě nenutil hlasovat proti vládě. O svolání KVV jsem požádal, abychom probrali situaci, výbor jsem svolal já,“ vysvětloval s tím, že v úvahu přicházely tři varianty: podpořit vládu, nepodpořit vládu a odejít a třetí varianta hlasovat proti.

Své kroky by jako zradu členské základny prý Chovanec nenazýval. Poukázal na fakt, že součástí referenda byla jména ministrů a je přesvědčen, že pokud by v seznamu nebylo jméno Miroslava Pocheho na post šéfa diplomacie, tak by Praha nehlasovala pro vládu. „V Plzeňském kraji bylo přes 60 procent členů proti vládě, takže jsem nezradil ty, kteří mě do Sněmovny nominovali,“ řekl a dodal, že předvolební sliby voličům, které odmítaly vládu s  Babišem, by měly být pro stranu závaznější. „Ale možná to vidím špatně. Jsem připraven nést všechny následky,“ uvedl.

Poté, co se rozhodl vládu nepodpořit, prý Chovanec na krajském výkonném výboru avizoval, že je připraven tuto cenu zaplatit. „Usnesení KVV znělo, že nemám vládu aktivně podpořit a mám se rozhodnout, jestli hlasovat proti ní, nebo se schůze neúčastnit. Vyzvali mě, abych mandát neopouštěl,“ vyvětloval v rozhovoru pro server Novinky.cz.

To první místopředseda ČSSD Jiří Zimola je toho názoru, že by Chovanec rezignovat rozhodně měl, ten se prý ničemu takovému ale nebrání. Kolegům poslancům podle svých slov nabídl, aby se bez jeho účasti rozhodli, jestli jej z klubu vyloučí. „Řekli, že to nechtějí a nepožadují a nevnímají to jako potřebné. Pokud by mě z klubu vyloučili, tak bych se mandátu okamžitě vzdal,“ zdůraznil.

Původní text ZDE

Koaliční smlouvu podepsal Chovanec primárně z úcty k tomu, že se tak rozhodli členové ČSSD v referendu, i když měl výhrady k tomu, že body smlouvy nejsou naplněny. „Já se nechtěl stavět proti členské základně, ale ve mně už ten pohár přetekl a neuměl jsem si představit, že bych ve Sněmovně vstal a řekl ‚Pro návrh‘. I kdyby to mělo znamenat, že se vzdám mandátu poslance. Tak bych se vzdal,“ řekl na závěr Chovanec a dodal, že jestli za rok bude mít ČSSD 15 nebo 20 procent volebních preferencí, tak vstane a omluví se, že se mýlil.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…