Milan Knížák: Žijeme v otroctví. A lidem se to líbí

11.03.2021 7:11

Profesor Milan Knížák má pocit, že v Česku dnes žijeme v jakési moderní podobě otroctví a většině lidem to vyhovuje, protože je to pohodlné.

Milan Knížák: Žijeme v otroctví. A lidem se to líbí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Filozof Jan Sokol, první český prezident Václav Havel a s nimi řada dalších osobností opakovaně upozorňovali, že ruku v ruce se svobodou kráčí také odpovědnost a té se lidé často obávají. Obávají se vzít plnou odpovědnost za své jednání, jasně se projevit a stát si za svým činem. Proto jde řada lidí raději za vůdcem, který slibuje, že věci zařídí za ně, že bude líp, jen mu musí dát do rukou dostatečně silné nástroje.

Profesor Milan Knížák také upozornil na to, že svoboda se neobejde bez odpovědnosti za svůj vlastní život a jasně vyjádřených postojů. Jen otrok se obejde bez odpovědnosti a jasných názorů, protože za něj stejně všechno rozhodne jeho pán. A Knížákovi se zdá, že dnes žijeme v jakési moderní formě otroctví.

„Většina lidí se bojí rozhodovat, bojí se vyvolat změnu, poněvadž by za to mohli být voláni k zodpovědnosti. Bojí se zaujmout nějaký post, poněvadž by museli otevřeně projevit své názory. Role dobře placeného sluhy (všech typů a na všech úrovních) je nejbezpečnější. Proto také nejlépe fungují totalitní společnosti. Jsou přehledné, jasně strukturované, a pokud nám nevadí otroctví, také bezpečné. Zdá se, že moderní podoba otroctví je tím nejatraktivnějším společenským zřízením,“ prohlásil Knížák.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…