Milan Štěch promluvil pro čtenáře PL: Mé vztahy se Zemanem ochladly. Ale nemyslím si, že by to bylo mojí vinou. A začal vypočítávat prezidentovy prohřešky...

05.02.2018 19:47

Z PROFILU Předseda Senátu Milan Štěch odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Mluvil mimo jiné o svém vztahu k prezidentu Zemanovi, o pravomocech Senátu nebo spolupráci ČSSD s komunisty. Ohledně prezidenta Zemana šéf Senátu uvedl, že svým jednáním hlava státu přispěla k propadu sociální demokracie.

Milan Štěch promluvil pro čtenáře PL: Mé vztahy se Zemanem ochladly. Ale nemyslím si, že by to bylo mojí vinou. A začal vypočítávat prezidentovy prohřešky...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Dalším z vrcholných ústavních činitelů, kteří využívají možnosti přímé komunikace s občany či voliči prostřednictvím svého profilu na ParlamentníchListech.cz, je předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Ten nyní hned několik dotazů našich čtenářů zodpověděl.

První z otázek směřovala na jeho vztah k Miloši Zemanovi. Štěch podle tazatelky Zemana nejdříve podporoval, pak otočil a kritizuje ho. „Zemana jste dlouho podporoval. Proč ta změna? Podle mě už to není ten samý člověk, jako když vedl ČSSD a za posledních 5 let se změnil ještě víc. Ale já s ním osobně nikdy nehovořila. Je skutečně tak arogatní a ješitný jak působí?“ ptala se ho čtenářka PL.

„Je pravda, že mé vztahy s Milošem Zemanem poslední dobou poněkud ochladly, nicméně si nemyslím, že by tomu tak bylo mou vinou. Miloš Zeman, přestože při nástupu do funkce prezidenta prohlašoval, že bude respektovat postavení Senátu v ústavním systému ČR, vystupoval proti Senátu naprosto opačně. Mohu tedy říci, že naše vztahy ochladly, důvodů bylo více, ale respektuji ho a na pracovní úrovni se setkáváme a na tom se nic nemění,“ uvedl Milan Štěch.

Anketa

Který kandidát na předsedu ČSSD je nejlepší?

57%
3%
hlasovalo: 19416 lidí

Podle svých slov ale ničeho nelituje. „Každý z nás se časem mění a Miloš Zeman není výjimkou. S obsahem prohlášení o uznání principu jednotné Číny jsem souhlasil (nepodepsal jsem ho, jak některá média mylně informují), neboť vycházelo ze smluvních závazků ČR a Číny, nicméně bych dnes postupoval opatrněji a nejprve bych tento krok konzultoval se svými kolegy senátory,“ konstatuje šéf Senátu.

Vztahu s Milošem Zemanem se týkala i další otázka. Tazatel v ní tvrdí, že současný prezident Senát znevažoval vždy. „Nebojíte se, že teď po vás půjde ještě víc? Přeci jen jste se proti němu odvážil postavit. A sám prezident říká, že nezapomíná. A potom, vidítě nějakou naději v tom, když se předsedou strany (podle mě) falešný Chovanec?“ zněl celý dotaz.

„Jak jsem již uvedl dříve, Miloš Zeman se vůči Senátu vyjadřoval tak, jak by se žádný ústavní činitel k ústavní instituci vyjadřovat neměl. Můj vztah s Milošem Zemanem je však pracovní a očekávám, že nebude z pozice prezidenta republiky opět znevažovat postavení Senátu v českém parlamentním systému. Je to populistické, navíc prezident nemá pravomoci ústavní systém měnit. V úzké spolupráci Miloše Zemana se současnou ČSSD naději nevidím, neboť si myslím, že svým jednáním výrazně přispěl k rozdělení strany,“ myslí si předseda horní parlamentní komory.

Jiného čtenáře PL zajímal Štěchův pohled na možnou spolupráci sociální demokraci s KSČM na vládní úrovni ve světle vyjádření poslankyně ČSSD Kateřiny Valachové, že na takovou spolupráci na vládní úrovni není její strana připravena. Čtenář dodal, že nechápe, proč je taková spolupráce nepřijatelná.

Další odpovědi Milana Štěcha naleznete přímo na jeho profilu:

„Nevím, co přesně řekla Kateřina Valachová a v jaké souvislosti, nicméně předpokládám, že se její výrok vztahoval k bohumínskému usnesení, které je od roku 1995 oficiálně stále platné. Podle tohoto usnesení je spolupráce ČSSD a KSČM na vládní úrovni nepřípustná. V poslední době zaznamenávám, že se KSČM začíná stávat jakýmsi B týmem samotného hnutí ANO,“ uvedl Milan Štěch.

Vedle běžných politických témat se jedna z otázek týkala pravomocí Senátu a konkrétně toho, proč horní komora parlamentu vůbec neschvaluje zákon o státním rozpočtu. „Zákon o státním rozpočtu je jediným zákonem, který je ve výhradní kompetenci Poslanecké sněmovny – a to z toho důvodu, že právě Poslanecká sněmovna rozhoduje o důvěře vládě, která je z této pozice odpovědná právě Poslanecké sněmovně. Vláda jako celek pak předkládá Poslanecké sněmovně návrh rozpočtu na další rok a Poslanecká sněmovna jej schvaluje/zamítá obdobně jako při vyslovení důvěry,“ sděluje.

Předseda horní komory připomíná, že Senát se tohoto procesu neúčastní. „Není nutné prodlužovat v tomto případě dobu legislativního procesu, která by v případě zdlouhavého projednávání mohla přesáhnout do dalšího roku a způsobit tak stav rozpočtového provizoria,“ vysvětlil Štěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…