Milion chvilek na Václaváku: Demisi Benešové a žalobu na prezidenta pro velezradu!

20.05.2021 21:01

Spolek Milion chvilek pro demokracii opět vyrazil demonstrovat na Václavské náměstí i další místa v Česku. Přiměla jej k tomu rezignace Pavla Zemana na post nejvyššího státního zástupce. Ten svůj odchod zdůvodnil tím, že čelit tlaku ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), přiměl spolek Milion chvilek ke svolání dalších demonstrací. Podle odhadu policie dorazilo po 19.00 na podvečerní protest zhruba 4 000 až 5 000 lidí.

Milion chvilek na Václaváku: Demisi Benešové a žalobu na prezidenta pro velezradu!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest za nezávislost justice. Pořádalo hnutí Milion chvilek pro demokracii

Protesty započaly ve čtvrtek večer pod heslem Necouvneme – justici nedáme. Protestující se obávají o nezávislost justice a volají po demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO).

Zdůrazňovali proto, že nástupce Pavla Zemana do funkce nejvyššího státního zástupce po ohlášené rezignaci Pavla Zemana nemá vybírat současná vláda, ale kabinet, který vzejde z podzimních voleb.

Předseda spolku Benjamin Roll prohlásil, že Benešová dosáhla svého politického cíle, když po jejím vyhrožování kárnou žalobou i odvoláním se nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nakonec sám rozhodl, že ke konci června ve funkci skončí. „Požadujeme demisi Marie Benešové. Justici nedáme,“ burcoval dav lidí Roll.

Kvůli protiepidemickým opatřením měli protestující respirátory a zaplnili v rozestupech střední pruh v horní polovině Václavského náměstí. Vybavili se například transparenty s nápisy „Ti, co měli zůstat, odcházejí. Ti, co měli odejít, zůstávají“ a vykřikovali hesla „Není nám to jedno“, „Zeman Zemanovič“.

Řečníci kritizovali také prezidenta Miloše Zemana, kterého kvůli jeho postoji k Rusku označovali za vlastizrádce. Za klíčovou označili i nezávislost médií. Zástupci Milionu chvilek vyzvali demokratické strany, aby se zavázaly, že po volbách odmítnou jakoukoliv formu spolupráce s hnutím ANO, komunisty a extremisty.

Další protivládní demonstrace se dnes konala v Plzni. Zde odhalili billboard na budově nad klubem Zach’s Pub s nápisem Zeman a Babiš škodí – zdraví škodliví, jde nám o život, zvolme změnu.

Organizátoři plánují v protestech pokračovat. Za týden 27. května chystají sérii demonstrací mimo hlavní město. V případě, že ministryně Benešová nevyslyší výzvy k demisi, uskuteční 1. června protestní pochod Prahou za nezávislost justice vedoucí i kolem budovy Ministerstva spravedlnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…