Miliony Rusů živoří, řešilo se na ČRo. A zavládlo zděšení z toho, co dělá Zeman

25.01.2019 22:21

O rozdílech mezi bohatými a chudými v Rusku se rozhovořil na Českém rozhlase komentátor Alexandr Mitrofanov. Ty se podle všeho prý zvětšují. A komentátor Hospodářských novin se vyjádřil k současné kauze prezidenta Miloše Zemana a jeho kancléře Vratislava Mynáře ve věci ovlivňování soudců.

Miliony Rusů živoří, řešilo se na ČRo. A zavládlo zděšení z toho, co dělá Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Mitrofanov a Petr Pithart

"Souhrnné jmění deseti nejbohatších Rusů od začátku loňského roku vzrostlo o 10,8 procenta, uvedla agentura Bloomberg. Již v roce 2017 byl souhrnný kapitál dvou set nejbohatších Rusů větší než zlaté rezervy ruské ústřední banky a než bankovní úspory zbytku obyvatelstva Ruské federace," poznamenal Mitrofanov.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí

"Zároveň státní statistický úřad uvedl, že loni ve třetím čtvrtletí bylo pod životním minimem 19 milionů Rusů. Rok 2019 přinesl růst cen zboží a služeb. Čerstvá je informace, že dražší o 6 až 7 procent bude chléb a pečivo. V této atmosféře zapůsobilo jako bomba rozhodnutí soudu v Grozném o prominutí dluhu všech obyvatel Čečny, kteří neplatili za plyn. Soud zdůvodnil verdikt nebezpečím nepokojů. V Čečně obecně platí odlišná pravidla než jinde. Je to vnímáno jako Putinova daň diktátorovi Kadyrovovi za to, že neválčí s Moskvou," pokračoval dále komentátor.

Hněv ve zbytku země byl však podle jeho slov velký. "S iniciativou prominout nejen platby za plyn, ale veškeré platby za bydlení a energie přišli poslanci devíti regionů. Kreml ale problém sotva vyřeší jako v Čečně, protože jinde nemá strach z nepokojů," dodal. 

"Tíživou sociální situaci skutečně řeší chudí Rusové po svém, aniž by ohrozili režim. Na Kubáni se před nedávnem začala jistá vesnická škola shánět po žákovi, který měl podle úředních záznamů nastoupit do první třídy. Zjistili však, že umřel už jako kojenec a že matka na něj celou dobu brala sociální dávky," vypráví příběh Mitrofanov.

"Dětský ombudsman Kemerovské oblasti během oficiálního vystoupení řekl, že v regionu omdlévají děti hlady, protože rodiče nemají na školní obědy. Okamžitě se vynořila úřední dementi, ale žáci jedné ze škol, kteří ty obědy mají, zveřejnili video, na němž ukazují, co jim dávají k jídlu. Jde o těstoviny, které se nedají od sebe ani oddělit, a zvadlé jablko," dodal.

Úřady nereagují jen tím, že nepříjemné informace popírají, zmiňuje rovněž Mitrofanov. "První náměstek prezidentky ústřední banky vyjádřil názor, že za bídu Rusů můžou pohádky, především ta o rybáři a rybce. Prý se děti od malička učí jen natahovat ruku a ne makat. 'Pohádky musíme změnit!' zvolal bankéř," dodal.

"V ruském Senátu leží návrh na povinnou placenou registraci všech mobilů a počítačů s připojením k internetu. Kdo se nenahlásí a nezaplatí, má být zablokován," řekl Mitrofanov s tím, že není divu, že se rozevírají nejen nůžky mezi nejbohatšími, k nimž tradičně patří kromě oligarchů také úředníci, a chudými občany, ale i hlubiny zášti. 

Závěrem se pak Mitrofanov věnoval redaktoru rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexandru Pljuščevovi. Ten v minulých dnech napsal: „Současná atmosféra mi svým nábojem třídní nenávisti bolestně připomíná popis revoluce roku 1917, který jsem slyšel jako žák sovětské školy. Nic dobrého na tom není, obzvláště na pozadí, jemně řečeno, skromných ekonomických ukazatelů a vyhlídek. Víme, že v takové situaci chudí ještě víc chudnou a bohatí bohatnou. Znamená to, že lidí s heslem Znárodnit a rozdělit bude stále více. I když mnozí z nich ví, že tato cesta nekončívá dobře.“

Komentátor Petr Honzejk pro změnu pro Český rozhlas promluvil o vysoké škole demagogie Jiřího Ovčáčka. "Z historie i z osobních životů víme, že obvyklou taktikou agresorů je vydávat se za oběti. Dnes sledujeme skrze reakci Hradu na závažné informace, že se prezident a jeho kancléř Mynář pokoušeli zasahovat do nezávislosti justice novou variaci na toto téma," podotkl Honzejk.

Následně shrnul celou věc. "Expředseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa a místopředseda Ústavního soudu Vojtěch Šimíček vystoupili s přesvědčivými informacemi, ze kterých plyne, že se Hrad pokoušel ovlivňovat rozhodování soudů," zmínil Honzejk. 

Komentáře najdete ZDE.

"Místo toho aby z Hradu nyní zaznělo něco jako sorry jako, se snaží z prezidenta udělat oběť a otáčí vše proti soudcům. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček prohlásil, cituji: V důsledku celá záležitost poškozuje především justici. Útok na prezidenta republiky je útokem politickým a není vhodné, aby v demokratickém státě se jakýkoliv soudní funkcionář zapojoval do politického boje s prezidentem republiky," sdělil Honzejk s tím, že je to ukázka totální demagogie. 

"Nejde o žádný útok, ale naopak o obranu proti invazivnímu chování výkonné moci. O obranu nezávislosti soudů," řekl Honzejk se slovy, že Ovčáčkův pokus interpretovat kauzu kolem justice jako politický útok je nesmyslný. 

"Soudci prezidentovi žádnou politickou ani jinou škodu způsobit nemohou. Miloš Zeman už potřetí zvolen být nemůže a dle ústavy ho trestně stíhat nelze. Naopak je to prezident, který může způsobit svým chováním vážnou škodu - zpochybňováním nezávislosti justice může narušit celý systém," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…