Miloš Rejchrt: Prezident Zeman někdy působí směšně

27.12.2016 19:55

Hostem Daniely Drtinové v pořadu byl farář a disident Miloš Rejchrt. Hovořilo se nejen o Chartě 77, ale i o prezidentovi Miloši Zemanovi.

Miloš Rejchrt: Prezident Zeman někdy působí směšně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman před natáčením každoročního Vánočního poselství

 Já jsem u toho porodu přímo nebyl. Tedy ten text samozřejmě musel někdo napsat. A předpokládám, že jedním z těch porodníků byl Jiří Němec, který na Štěpána roku 1976 u nás zazvonil, já to podepsal a rozjel jsem se dál shánět podpisy,“ řekl k začátkům Charty 77 Rejchrt. Následně vzpomněl i na Antichartu. „Tehdy hodně lidí propadlo takové rezignaci, že nic nemá cenu,“ poukázal také na letargii Čechů v tehdejší době. 

„I já měl leckdy velký strach. Ale strach je zlý pán. Člověk tak musí mít hodně silný důvod pro to, co dělá. Musí dělat něco, co se jednou vyplatí,“ zmínil s tím, že ve společnosti se vždycky najdou lidé, kteří prokáží statečnost. Strach je zároveň přirozenou obranou a reakcí, ale nesmí zdegenerovat v nenávist. 

Češi jsou podle něj lidé z venkova, plebejský národ, který velké ideály míjely. Ale jsme také schopni zapálit se do boje. 

Celé video najdete ZDE.

A co je podle Rejchrta největší ohrožení demokracie? „Ohrožení se většinou objevují ve vrstvě, která není tak úplně průhledná. A my to nemáme pořádně pod nějakým mikroskopem. Je tu jednak únava ze svobody, a vždy si také najdeme nějaký nesmyslný cíl, který nějak pojmenujeme,“ zmínil například elity. „S tímto slovem bychom se měli rozejít, protože nám vůbec v ničem nepomůže,“ dodal.

Rejchrt se rovněž vyjádřil k prezidentu Miloši Zemanovi. „Někdy na mě působí rozumně, jindy na mě působí směšně,“ zmínil Rejchrt. „Na jednu stranu chce být prezidentem dolních deseti milionů, ale na druhou stranu se mu líbí hyperoligarchové.“

Závěrem Rejchrt vyjádřil svou radost z 28. října. „Letos lidé šli poprvé do ulic slavit 28. října,“ řekl s radostí Rejrcht. V Česku se dle jeho slov děje mnoho krásného a je vidět, že něco funguje a rodí se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…