Ministerstvo dopravy usiluje o to, aby nový mýtný systém byl v současném rozsahu už od prosince

10.01.2019 20:40

Ministerstvo dopravy usiluje o to, aby nový mýtný systém od nového dodavatele mohl na zpoplatněné síti silnic a dálnic začít fungovat už od letošního 1. prosince. Členům sněmovního kontrolního výboru to dnes řekl náměstek ministra dopravy Jakub Kopřiva. V mýtném tendru zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll, které uspělo s nabídkou za desetiletý provoz 10,75 miliardy korun. Nahradí tak dosavadního provozovatele, firmu Kapsch.

Ministerstvo dopravy usiluje o to, aby nový mýtný systém byl v současném rozsahu už od prosince
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

„My v zásadě můžeme zahájit provoz nového mýtného systému k 1. prosinci letošního roku, v rozsahu současné zpoplatněné sítě. Pokud jde o silnice I. tříd, tak ty k lednu 2020,“ řekl Kopřiva poslancům. Od příštího roku se má rozšířit mýtné na 900 kilometrů silnic I. třídy, na některých úsecích silnic však zřejmě bude nulová sazba.

„Podle toho, jak byla nastavená smlouva, která byla předmětem zadávacího řízení, tak vítězný uchazeč má 14 měsíců na implementaci svého řešení. První v úvahu připadající termín je 1. prosinec letošního roku. To znamená: všechny práce dnes směřují tam, aby mýtný systém v rozsahu současné zpoplatněné sítě byl od 1. prosince tohoto roku provozován vítězným uchazečem, společností CzechToll a SkyToll,“ řekl poté Kopřiva České televizi a ČTK.

Zatím nemá informace o tom, že by hrozily potíže. „Jediná komplikace, která by mohla nastat, je snížená součinnost společnosti Kapsch, případně žádná součinnost. Ale máme záložní plány, jak se s tímto případem vypořádat,“ řekl náměstek.

Kapsch se podle něj v dodatcích uzavřených ke smlouvě se státem zavázal poskytnout součinnost v rozsahu, v jakém o ni ministerstvo požádá. Pokud by Kapsch součinnost neposkytl, kromě sankce by mu hrozila odpovědnost za škodu vzniklou státu. „Ta škoda by byla minimálně ve výši toho, kolik bude stát záložní řešení,“ řekl Kopřiva.

Ministerstvo už Kapschi poslalo příslušnou výzvu s popisem toho, jakou součinnost od firmy chce. „Zatím formální odpověď nemáme. Byla nějaká jednání na pracovní úrovni, kdy se zdálo, že to tak jednoduché nebude, tu součinnost získat, ale je třeba zodpovědně říct, že formální odpověď ještě nemáme. Očekávám ji každým dnem,“ dodal Kopřiva.

Rakouská firma uznala, že povinná součinnost při přechodu na nový systém je součástí dodatků smlouvy z roku 2016, přičemž pochybnosti o jeho součinnosti vyloučila. „Ujišťujeme, že Kapsch je připraven plně dostát svým závazkům. Plnou součinnost při přechodu současného mýtného systému na nový samozřejmě poskytneme a podle potřeby i zrealizujeme,“ řekl ČTK šéf Kapsche Karel Feix. Dodal, že žádné zásadní komplikace při jednáních o součinnosti nespatřuje.

Smlouva státu s CzechTollem umožňuje podle firmy spuštění nového systému ve dvou termínech, od začátku prosince, nebo od začátku ledna příštího roku. O konkrétním termínu se rozhodne podle stavu příprav technologie.

Elektronické mýtné pro kamiony bylo spuštěno v roce 2007, systém funguje na více než 1 400 kilometrech dálnic a vybraných částech silnic první třídy. Nový satelitní systém, který nahradí dosavadní mikrovlnnou technologii, se rozšíří na dalších 900 kilometrů silnic první třídy, na nichž však Ministerstvo dopravy umožnilo krajům a obcím zavést nulovou sazbu. O konkrétních úsecích, které budou zdarma, rozhodnou samosprávy během letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…