Ministerstvo zemědělství projedná s nevládními organizacemi změny v zemědělských dotacích

21.01.2022 6:15

Vedení ministerstva zemědělství dnes na jednání pracovní skupiny s nevládními organizacemi představí změny v pravidlech pro čerpání evropských zemědělských dotací v Česku pro roky 2023 až 2027. Úpravy ohlášené minulý týden po jednání koaliční rady se nelíbí Agrární komoře ČR a Zemědělskému svazu ČR, organizace sdružují hlavně větší zemědělské podniky a proti návrhu ve čtvrtek svolaly protesty.

Ministerstvo zemědělství projedná s nevládními organizacemi změny v zemědělských dotacích
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula

Agrární komora a Zemědělský svaz kritizovaly už předchozí návrh takzvaného strategického plánu společné zemědělské politiky, ve kterém ministerstvo vedené Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Po jednání zástupců vládní koalice od záměru ustoupilo, zvýšilo ale podíl peněz určených pro menší zemědělce a také omezilo maximální investiční dotaci na jeden projekt ze 150 na 30 milionů korun.

Nový návrh na rozdíl od Agrární komory a Zemědělského svazu nerozporuje Asociace soukromého zemědělství ČR, jejímiž členy jsou zejména soukromí zemědělci. Ekologickým organizacím, které jsou v pracovní skupině také zastoupeny, vychází v novém návrhu vstříc podpora ekologického zemědělství až 20.000 korun na jeden hektar.

Změny hlavních parametrů strategického plánu se na jednání pracovní skupiny nečekají, řekl ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Po projednání s neziskovými organizacemi a dalšími partnery například z řad univerzit odešle ministerstvo zemědělství návrh Evropské komisi.

Na dotace zemědělcům v ČR půjde v letech 2023 až 2027 podle Nekuly zhruba 140 miliard korun z EU, český stát přidá dalších 60 miliard. Ročně má směřovat na přímé platby zemědělcům asi 21 miliard korun a 19 miliard na Program rozvoje venkova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…