Ministr Herman promluvil o odsunu Němců: Byla to etnická čistka. Pro Beneše neexistuje pardon

18.06.2016 12:29

Vyrovnávání se s početnými německými menšinami bylo jiné v zemích, které byly demokratické, a jiné v zemích, které se staly součástí sovětského impéria, říká v rozhovoru, který poskytl serveru Svobodné fórum, ministr kultury Daniel Herman. Kritizoval také Benešovy dekrety a vyjádřil se i k migrační krizi.

Ministr Herman promluvil o odsunu Němců: Byla to etnická čistka. Pro Beneše neexistuje pardon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Podle Hermana existoval jasný rozdíl při vyrovnávání se s početnými německými menšinami v zemích, které se po druhé světové válce staly součástí svobodné části Evropy, jako jsou Belgie, Holandsko, Itálie či Francie, a státy, které spadly do sovětské sféry vlivu.

Rozdíl je podle Hermana v tom, že v demokratických státech byli stíháni konkrétní zločinci, kteří se dopustili konkrétních trestných činů. „Kdežto země, které se staly součástí sovětského impéria, řešily pod diktátem Moskvy tyto otázky optikou etnickou. Nezkoumala se tedy vina či nevina, nezkoumalo se, jestli se ti lidé třeba Hitlerovi za války postavili, ale bylo to na základě etnických čistek,“ uvedl Herman.

Celý text je ZDE

Když těhotné dívce revoluční gardista rozpáral břicho...

Herman také kritizoval Benešovy dekrety, konkrétně zákon 115 z roku 1946 – tzv. amnestijní zákon. Ten podle Hermana v podstatě amnestuje zločiny, které by normálně byly trestnými činy, a to až do 28. října 1945, tedy ještě půl roku po konci druhé světové války. „A amnestuje je jen proto, že byly spáchány na občanech německého nebo maďarského původu. To v praxi znamená, že když těhotné dívce jeden z revolučních gardistů rozpáral břicho a na jejím krku oběsil miminko, které v břiše nosila, tak se mu nic nestalo, byla-li to Němka nebo Maďarka, což se skutečně dělo. To je něco otřesného a nedá se to žádným způsobem ospravedlnit. Dá se to, zdůrazňuji, částečně pochopit v kontextu doby, kdy zločiny páchané nacisty byly strašlivé, ale přesto pro toto neexistuje pardon. Takové věci se děly,“ prohlásil Herman.

Uvedl také, že díky Severoatlantické alianci k další válce nedošlo. „Komunistům se ji zkrátka nepodařilo rozpoutat,“ podotkl.

Migranti musí naše pravidla akceptovat

Vyjádřil se také k migrační krizi. Podle Hermana je nutné pro ty migranty, kteří u nás chtějí zůstat, nastavit pravidla. „Protože my tady nechceme žít s nimi, ale oni s námi, oni jsou hosté a naše pravidla musí akceptovat. Je třeba maximálně otvírat brány solidarity a pomáhat potřebným, ale ne za každou cenu. Ani my nemůžeme po Evropě cestovat jak chceme bez dokladů, bez pasů, i my musíme respektovat právní řád stejně jako každý, kdo tady s námi chce žít,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…