Ministr Němeček chce podpořit lékaře a lékárny. Ne ale všechny

12.06.2014 18:42

Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o ekonomické podpoře praktických lékařů a menších lékáren v odlehlejších regionech. Při čtvrtečních sněmovních interpelacích to řekl ministr Svatopluk Němeček z ČSSD. Prohlásil také, že hodlá zachovat ochranné limity pro pacienty.

Ministr Němeček chce podpořit lékaře a lékárny. Ne ale všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Praktičtí lékaři by mohli dostávat bonus ke kapitační platbě, tedy paušálu za pacienty. „Právě u těch, kteří zajišťují péči v odlehlých regionech, kde je málo pacientů na plné ekonomické zabezpečení praxe, ale z hlediska zájmu státu na zajištění zdravotní péče v těchto regionech je to potřeba," uvedl Němeček.

Zachování poplatku za pohotovost

V případě lékáren se podle ministra diskutuje o zavedení takzvaného dispenzačního poplatku za výdej jednotlivého balení léku. Prvním krokem má být podle Němečka zavedení úkonu lékárníka jako nositele zdravotního výkonu z pojištění do zákona. „Budeme vymýšlet, jak co nejefektivněji zajistit skutečně ty lékárny, které nám zajišťují potřebnou péči v odlehlých regionech, a nepřeplácet při tom řetězce," podotkl.

Praktičtí lékaři a lékárny mají od příštího roku přijít podle vládních plánů o regulační poplatky. Praktikům platí pacienti za návštěvu 30 korun a lékárnám 30 korun za recept. Němeček poznamenal, že lékárenské řetězce platby už nyní nevybírají. Zachován bude jen nyní devadesátikorunový poplatek za pohotovost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…