Ministr Němeček vyzývá: Očkujte se proti klíšťatům, léčba je pak pro systém drahá

28.03.2014 17:06

Hlavní hygienik Vladimír Valenta varoval před zvýšeným rizikem výskytu klíšťat, který mohla způsobit letošní mírná zima. Lidé by se měli nechat očkovat, doporučil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Podle něj tak prospějí sobě i českému zdravotnímu systému. Napsal server Novinky.cz.

Ministr Němeček vyzývá: Očkujte se proti klíšťatům, léčba je pak pro systém drahá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministerstvo zdravotnictví připomíná, že s teplým počasím každoročně přichází četný výskyt klíšťat, která mohou přenášet vážná onemocnění – lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu.

Nechte se očkovat. Léčba encefalitidy je drahá

„Kvůli mírné zimě hrozí letos přemnožení klíšťat. Ministerstvo zdravotnictví proto vyzývá občany, aby tato rizika nepodceňovali a dali se včas očkovat. Právě nyní je vhodná doba,“ uvedl resort Svatopluka Němečka.

Ten na lidi apeloval, aby nepodceňovali prevenci. Připomněl, že léčba jednoho pacienta s encefalitidou vyjde průměrně na 14 tisíc korun. „Apelujeme, aby lidé nepodceňovali prevenci, dali se očkovat a prospěli tak nejen sobě, ale i celému zdravotnímu systému,“ prohlásil.

„V České republice se proočkovanost populace proti klíšťové encefalitidě pohybuje kolem 23 %. Vzhledem k tomu, že se v naší zemi vyskytuje nejvíce případů tohoto onemocnění v Evropské unii, je procento proočkovanosti velmi nízké,“ řekl hlavní hygienik Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…