Ministr Pelikán oceňuje současné sestavování vlády. Vrátili jsme se prý od móresů Václava Havla k tomu, co skutečně říká Ústava

16.12.2017 20:41

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán poskytl rozhovor serveru iDnes.cz. Politickým oponentům hnutí ANO připomněl, že hnutí Andreje Babiše vyhrálo volby tak výrazně, že bez něj a tedy i bez premiéra Andreje Babiše prakticky žádná vláda vzniknout nemůže. Své řekl také k očekávanému vyjádření či nevyjádření důvěry Babišově jednobarevné vládě. Rýpl si přitom do prvního prezidenta Václava Havla.

Ministr Pelikán oceňuje současné sestavování vlády. Vrátili jsme se prý od móresů Václava Havla k tomu, co skutečně říká Ústava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Robert Pelikán s Milošem Zemanem

Staronový ministr spravedlnosti, nový ministr pro lidská práva a předseda Legislativní rady vlády Robert Pelikán z hnutí ANO příliš nechápe, proč je prezident Miloš Zeman tolik kritizován za to, že šéfovi hnutí ANO dal první pokus na sestavení vlády a rovnou mu přislíbil, že mu dá pokus druhý. Podle Pelikána se Miloš Zeman zachoval logicky, neboť je zjevné, že za současného rozložení sil v Poslanecké sněmovně prakticky nemůže vzniknout vláda bez hnutí ANO a bez jeho předsedy Andreje Babiše. Pokud by byl prezidentem kdokoli jiný než Miloš Zeman, musel by se prý zachovat podobně.

Pelikán také ocenil, že Miloš Zeman teď po Andreji Babišovi nechtěl 101 podpisů pro sestavení většinové vlády. Podle ministra spravedlnosti na tuto cestu nastoupil prezident Václav Havel a Pelikán se domnívá, že to nebyla dobrá cesta.

„Byl to způsob, kterým si prezident Havel atrahoval více pravomocí, než mu mělo náležet. Tím, že si kladl tuto podmínku a vytvářel institut designovaného premiéra, který v Ústavě není, tak vytvářel situaci, kdy nakonec bude na něm, aby odsouhlasil projekt, který někde v parlamentu vznikal. Ale Ústava popravdě nic takového nepředpokládá. Ta předpokládá, že prezident nejprve vybere premiéra a ten až potom si jde hledat do parlamentu potřebnou většinu. Paradoxně jsme se tak dnes vrátili ke kořenům Ústavy, než bychom se od ní vzdálili,“ uvedl Pelikán.

Celý rozhovor naleznete zde

„Kdyby měl být premiér až někdo, kdo má jasně domluvenou důvěru a víte, že v minulosti bylo to ověřování podpisů před notářem, tak by mě zajímalo, proč by autoři Ústavy popisovali další řádky dalšími pokusy. Vždyť bychom je nepotřebovali. Vytvářelo to jenom situaci, kdy vládla dál vláda v demisi. Vláda, o které už v té době bylo jasné, že nemá vůbec žádnou legitimitu, protože by nebyla sestavená na základě výsledků aktuálních voleb. Pokud ta situace byla patová, tak vládla někdy i velmi dlouho, než se utvořila nová většina v parlamentu. Proti tomu varianta, kdy vláda z minulých voleb, o níž je jasné, že už tam nemá, co dělat, je nahrazená vládou zatím sice bez důvěry, ale vytvořenou už na základě nového volebního výsledku, je ze všech principů a hledisek lepší,“ pokračoval důrazně.  

Ministr spravedlnosti se také zastal svého stranického kolegy, předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, který vyjádřil určité pochybnosti nad tím, jak policie postupuje při vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Podle Pelikána na tom není nic špatného. Kriticky hodnotit práci jednoho vyšetřovatele není totéž jako zpochybňovat práci policie jako celku. Totéž by platilo u státních zástupců, případně u soudců. Sám Robert Pelikán kritizoval práci pražské soudkyně Heleny Králové, což však ještě neznamená, že by tím kritizoval soudní stav jako celek.

Pelikán v rozhovoru také tvrdě odsoudil tlak politiků z jiných stran na odchod Andreje Babiše z postu premiéra. ČSSD a lidovci dlouhodobě říkají, že by si uměli představit pokračování staré koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, ale jen v případě, že by takovou vládu nevedl Andrej Babiš. Právě kvůli tomu, že mu hrozí trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. Podle Pelikána však bez Andreje Babiše nebude žádná vláda.

„Absolutně ne a považuji to od jiných stran za nehoráznost. Nikdy v historii nedošlo k tomu, že by si menšinový potenciální partner kladl personální podmínku tohoto typu. Že by říkal: ‚Ano, jsme připravení jít s vítězem voleb do vlády za podmínky, že premiérem nebude předseda strany.‘ Pokud někdo myslí vážně tuhle podmínku, musí mu být jasné, že tím říká, že do vlády nechce,“ prohlásil Pelikán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…