Ministr Petříček skutečně chce odzbrojit svět. Tvarůžkovou ohromil výkladem, jak na to

04.03.2019 20:17

Premiér se chystá na cestu do Spojených států a ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček ji má za sebou. O tom, jestli má pocit, že by se s Babišem přetahoval o roli v zahraniční politice, hovořil v pondělním pořadu Interview na ČT24. Moderátorka Zuzana Tvarůžková se jej nezapomněla zeptat na jeho nápad, že by se Česko mohlo zhostit jednání prezidentů světových velmocí a pomoct nastolit nová pravidla ve zbrojení.

Ministr Petříček skutečně chce odzbrojit svět. Tvarůžkovou ohromil výkladem, jak na to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček

S ministrem Petříčkem je v poslední době spojeno mnoho významných zpráv. Naposledy je možné zmínit jeho nápad pozvat do Prahy světové státníky a prezidenty nejsilnějších světových velmocí. Za to na jeho účet přišlo mnoho výsměchu. Je mu na to konto vytýkáno, že na sebe záměrně strhává pozornost. Rád by ale uvedl informace na pravou míru. „Já jsem nehovořil o tom, že bychom zvali sami prezidenty světových velmocí. V průběhu cesty do Spojených států jsem hovořil s poradcem prezidenta Trumpa, že poté, co Rusko i Spojené státy vypovídají smlouvu INF, tak státy jako Česko, Norsko a řada dalších mají zájem na tom, hledat řešení té situace,“ uvedl ministr.

Upozornil, že jedním z důvodů, proč obě strany od smlouvy INF (smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu) odstupují, je prý ten, že dnes tento typ zbraní, který tato smlouva regulovala, vlastní státy jako Čína či Indie. „Je zde otázka, jestli nehledat nějaký globální režim. Praha má z minulosti zkušenost v pořádání podobných akcí. Minimálně se zde podepisovala smlouva STAR II. mezi Spojenými státy a Ruskou federací. Mohli bychom dát k dispozici naše zázemí a Prahu jako místo pro jednání,“ míní.

„V tuto chvíli bych to vnímal tak, že to bude konference na odborné a diplomatické úrovni. Určitě ne summit hlav států,“ upřesnil ministr svou představu. Prozradil, jak jej napadlo, že by zrovna Česko mohlo být půdou, kde by se tato jednání mohla odehrávat. „Hovořil jsem s kolegyní, norskou ministryní zahraničí – i tam jsou v tomto směru aktivní – předkládali dokument o možnostech odzbrojování ve světě. I americká strana naznačovala, že ve chvíli, kdy odstupovala od smlouvy INF, je připravena jednat o možných změnách, co se týče odzbrojovacích režimů na celosvětové úrovni,“ říká Petříček.

Česká republika tak podle jeho slov měla být připravena být nápomocná. „Já vnímám, jaké jsou naše kapacity a možnosti,“ reaguje ministr na kritiku své iniciativy odzbrojit svět. Připomíná, že podle něj je důležité s partnery o této problematice hovořit. „Pro státy naší velikosti je kontrola zbrojení jednou z priorit. Nemáme zájem na nějakých závodech ve zbrojení jako za studené války,“ kroutil hlavou ministr.

Ministr pevně věří tomu, že by jeho nápad mohl vyjít, vše již aktivně diskutuje se svými kolegy. „Určitě bychom v tomto mohli diplomatickou aktivitu vyvíjet, ať ukážeme tu připravenost,“ řekl odhodlaně Petříček, podle kterého je třeba mít připravené i nějaké návrhy. „Se Spojenými státy jsme partnery v rámci NATO a měli bychom přispět ke stabilitě a bezpečnosti v Evropě,“ míní.

Moderátorku Tvarůžkovu zajímalo, zda si Petříček skutečně myslí, že země, jako jsou Spojené státy, Rusko a Čína, mají chuť se nyní odzbrojovat. Ministr připouští, že jeho plány asi nejsou zrovna aktuální. „Nicméně to samé platilo i za studené války, kdy se rozběhly závody ve zbrojení, nakonec se podařilo ty strany, kterých se to týkalo, dostat k jednacímu stolu,“ uvedl s tím, že bychom měli hledat cesty k tomu, aby se situace ve světě začala uklidňovat a předešlo se napětí. „Je třeba mít globální režim místo INF,“ zopakoval.

Petříček neví, zda má ve své ambici v odzbrojování podporu u premiéra či prezidenta. „Nehovořili jsme spolu o tom, ale je to dlouhodobě součást naší zahraniční politiky,“ sdělil ministr.

Premiér Babiš se do Bílého domu chystá už ve čtvrtek. Moderátorka požádala Petříčka, aby vyvrátil různé spekulace a prozradil, jak tato cesta byla doopravdy organizována. Ministr sdělil, že česká diplomacie již dlouhodobě usiluje o setkání se zástupci Spojených států. „Má cesta se také připravovala několik měsíců před mým nástupem, takže to bylo spíše vyvrcholení diplomatických aktivit,“ řekl a podotkl, že je rád, že cesta premiéra proběhne. Potvrzuje se tím, že naše vztahy se Spojenými státy jsou velmi dobré.

Tvarůžková se s jeho odpovědí nespokojila a znovu se jasně zeptala, zda se Petříček na plánování premiérovy cesty do Bílého domu podílel, či nikoli, když Babiš uvedl, že si ji domluvil sám. Ministrovi se do odpovědi příliš nechtělo. „Konečné kroky byly za přítomnosti pana premiéra, který s americkým velvyslancem jednal. Ale podílela se na tom i naše ambasáda ve Washingtonu. Je to zásluha celé České republiky a její dlouhodobé snahy,“ sdělil svůj pohled.

Doplnil, že cestu Babiše do Bílého domu společně koordinovali. „Hovořil jsem s ním, byla to celá řada kroků. Nechci si ale přisuzovat zásluhy někoho jiného. Není to můj styl. Samozřejmě že na tom mají velký podíl premiér a tato vláda. To není o tom, kdo se o co zasloužil,“ sdělil Petříček, který podle svých slov nemá pocit, že by jej Babiš v některých zahraničních otázkách ignoroval. „S premiérem se o zahraniční politice bavíme, je nutné, abychom navenek mluvili jedním hlasem a byli schopni prosazovat své zájmy v Evropě a širším světě,“ uzavřel ministr zahraničí.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…