Ministr Válek o nové covidové vlně. Pátá dávka, šestá dávka. Místo respirátoru v MHD raději jděte pěšky

01.07.2022 8:21

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se v rozhovoru, který poskytl Radiožurnálu rozpovídal nejen o vzrůstajícím počtu nakažených Covidem - 19, ale i o preventivních opatřeních, povinnosti nosit respirátory a dalších věcech. Nošení respirátorů např. doporučuje, žádný medicínský důvod pro to, aby bylo povinné, však nevidí. Lidé mají počítat i s pátou a šestou dávkou.

Ministr Válek o nové covidové vlně. Pátá dávka, šestá dávka. Místo respirátoru v MHD raději jděte pěšky
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Ministr Válek v Partii

Poslední dobou opět roste výskyt nakažených Covidem - 19 a to přesto, že se, jak upozorňují někteří odborníci, mnohem méně testuje. Máme se bát dalších opatřeních, na co se máme připravit, hrozí opět povinné nošení respirátorů? Na to a další věci se ministra ptal Tomáš Pancíř. A jak odpovídal Vlastimil Válek?

Na dotaz o možnosti povinného nošení respirátorů uvedl, že opakovaně nošení těchto pomůcek doporučuje.

„U nás je především smysluplné používat respirátory v ambulancích, u doktorů obecně, na urgentních příjmech, tedy vesměs ve zdravotnických zařízeních. Vřele to doporučuji i při návštěvách v domech se sociálními službami. Hromadná doprava v našich podmínkách ale asi není tím nejlepším místem, kde nosit respirátor,“ uvedl a naznačil i svůj recept, jak nastupující virus omezit.

„Naopak bych doporučoval, aby lidé chodili spíše pěšky, využívali kola a sportovali. Možná to je ten způsob, jak lze zabránit tomu, aby se virus šířil v hromadné dopravě,“ překvapil ministr.

Řeč se točila i kolem případných budoucích opatření. Ministr zdravotnictví vidí jednoznačně další postup v doporučování určitých kroků.

„Každý, kdo má druhou dávku a měl být jít na třetí dávku, by tak měl učinit. Stále otevřených je přes 358 očkovacích míst, z nichž 96 je bez objednání. Očkovacích látek je dostatek, lidé si mohou vybrat.“

Přesto, že Válek opakovaně doporučuje respirátory, zpochybnil jejich povinné nošení.

„Neexistuje žádný medicínský důvod, aby byly povinné respirátory a povinné plošné testování. Určitě nikdo nikomu nebrání, aby se v některých profesích testovalo plošně, ale není k tomu medicínský důvod.“

Na dotaz, zda v tuto chvíli neuvažuje o tom, že by se začal znovu proplácet jeden PCR test, aby si člověk ověřil, že není nakažen odpověděl Válek, že k tomu není absolutně žádný důvod.

„Pokud si chce člověk, který má nějaké příznaky, ověřit, jestli jsou způsobené covidem, měl by jít k lékaři, který provede antigenní test a rozhodne o tom, jestli by měl pacient být, nebo nebýt léčen. Pokud si člověk chce sám provést test, jsou k dispozici antigenní testy, které jsou levné a kvalitní.“

Již dříve Vlastimil Válek doporučoval, aby se lidé nechali naočkovat posilovací dávkou na konci srpna.

„Toto doporučení bezesporu stále platí, ale posilovací dávkou se rozumí čtvrtá dávka. Kdo by se tedy teď měl nechat očkovat? Rozhodně by se měli očkovat všichni senioři, kteří mají komorbidity, pacienti s diabetem, lidé po transplantacích. Jednoduše ti, kteří jsou rizikoví.

Pokud lidé nemají žádné očkování, tak právě teď je ta chvíle, kdy se mají nechat naočkovat. Pokud nemají třetí dávku, měli by si ji nechat dát. Musí ale počítat s tím, že na podzim, někdy během října, dostanou i čtvrtou dávku. To, že příští rok dostanou i pátou a šestou, ale není nic špatného,“ konstatoval ministr.

Na dotaz, jak přesvědčit odpůrce očkování, aby svůj postoj změnili, odpověděl Válek tak, že by je měli především přesvědčovat jejich praktičtí lékaři. Co pro to udělá on sám?

„Já budu apelovat na zdravý rozum. Jsem ale demokrat a jsme v demokratické společnosti. V žádném případě nebudu pod hlavní samopalu nařizovat, aby někdo dělal něco, co je rozumné a správné a doporučí to 98 procent odborníků a lékařů.

Pokud se kdokoli rozhodne, že se očkovat nechce, je to v demokratické společnosti možné. Jde o svobodné rozhodnutí. Samozřejmě ale musím dané lidi varovat, jaká rizika nesou. Nic víc se s tím nedá dělat,“ uzavřel téma očkování ministr Vlastimil Válek.

Dodejme, že čísla nakažených skutečně poslední dobou rostou a během léta odborníci očekávají další covidovou vlnu, která by ale svým rozsahem neměla být srovnatelná s těmi, které jsme již absolvovali.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…