Ministra Pospíšila na Primě přehlušila katastrofa a smích

04.03.2012 12:06

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Jaké jsou vlastně důvody pro odvolání vrchního pražského žalobce Vlastimila Rampuly? Na to se v nedělní Partii televize Prima snažil marně odpovídat ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Sokem v diskusi mu přitom byl jak komunista Vojtěch Filip, tak i moderátor Jan Punčochář.

Ministra Pospíšila na Primě přehlušila katastrofa a smích
Foto: repro TV Prima
Popisek: Jiří Pospíšil se diví v Partii na Primě: a proč bych měl kvůli panu Rampulovi rezignovat?

"Nevím, co pan Punčochář čekal," tvrdí pro ParlamentníListy.cz v úvodu svého hodnocení analytik Břetislav Polách. "Ministr spravedlnosti vede resort, který má o dalším působení pana Rampuly rozhodnout. Proto bych ani v nejhezčích snech nečekal, že se Pospíšil rozhodne pro nějaká silová slova, to bylo předem jasné, že nic takového nebude. I proto jsem s dnešní Partií příliš nepočítal," doplňuje pro naši redakci Polách.

Klíčovým pro debatní půl hodinu bylo zejména setrvání Vlastimila Rampuly ve své pozici a kroky, které Jiří Pospíšil, případně nejvyšší státní zástupce Zeman podniknou. "Pane redaktore, nebudu se nyní k ničemu vyjadřovat, dokud nebude hotový celý spis pro Nejvyšší správní soud v Brně," odvětil zástupce ODS na dotaz, jaké důvody budou brány v potaz, aby Vlastimil Rampula svůj úřad opustil. "Víte, já nechci v tomto případě sbírat laciné body, jakmile bude věc hotová, celou ji samozřejmě prostuduji," dodal Pospíšil.

Cestu, jakou se bude on spolu s nejvyšším státním zástupcem vydávat, popsal Jiří Pospíšil jako složitou a trnitou. Konkrétní však být nechtěl. "Nemohu hodnotit člověka, když jsem v čele úřadu, a ten úřad o něm rozhoduje," dodal.

Moderátor Punčochář se nechtěl nechat odbýt. "Pane ministře, vy už rok ztrácíte body a mediální čas tím, že vysvětlujete, proč by někdo neměl být tam, kde je. Já to čtu, zjednodušeně řečeno tak, že pan Rampula je buďto neschopný, anebo ovlivnitelný, tak jak to tedy je?" Ministr mlčel. Slova se proto ujal předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

"Já se omlouvám, že to musím říct, ale tohle celé je katastrofa. Víte, že jsme v zahraničí pro smích? Už to tady bylo několikrát a je to tu zase, jsme směšní," řekl Filip s tím, že z kauzy by si měl odnést zodpovědnost především Jiří Pospíšil. Ten nařčení odmítnul a uvedl, že o rezignaci kvůli setrvání Vlastimila Rampuly neuvažuje.

"Ono to, jak jsem řekl v úvodu, bylo vše už předem čitelné," konstatuje pro ParlamentníListy.cz analytik Polách. "Jednoznačně musím podpořit slova Jiřího Pospíšila, který byl ve všech ohledech argumentačně lepší. Byl naprosto připravený a působil absolutně vyrovnaně. Nezaváhal během celé Partie ani jednou. Jenomže z pohledu mediálního to byla velká nuda," říká dále Polách s tím, že výstup primáckého pořadu může být jen jeden.

"Vojtěchu Filipovi stačilo, aby řekl, že jsme směšní a že - přeneseně interpretováno - celá republika je jedna katastrofa a nikdo se už dál nebude zabývat slovy ministra spravedlnosti. Jan Punčochář se sice konečně naučil zapínat sako, když je na obrazovce, ale soupeře k panu Pospíšilovi zvolil špatně. Proti němu měla sedět buďto paní Vesecká, anebo Benešová. Zkrátka někdo s jasným přesahem do fungování státních zastupitelství. Takhle to působilo jako Pospíšilovo házení hrachu na stěnu a Filipovo sbírání pozitivních bodů, aniž k tomu potřeboval příliš," uzavírá Polách.

Byl, nebyl, znovu je a možná nebude

Soudem znovu dosazený vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula přiznal, že i přes současný stav, který potvrdil legitimitu jeho výkonu, hodlá v úřadu skončit.

Znesvářené skupiny žalobců vedou bitvu o Vrchní státní zastupitelství v Praze. Vzájemně se obviňují ze zahlazování vyšetřování závažných hospodářských a korupčních kauz. Do médií se dostávají nahrávky z nočních návštěv na zastupitelství nebo se na poslední chvíli stahují spisy politicky velmi citlivých případů.

"Všechno jsou to lži, pod koberec nic nezametám, neshazuji pod stůl. Vyšetřování věcí probíhá standardně," řekl pražský vrchní zástupce Rampula, který spolu se svým náměstkem a bývalým komunistickým, městským prokurátorem Liborem Grygárkem tvoří jednu z nesvářených částí.

Před dvěma týdny Městský soud v Praze zrušil odvolání Rampuly, protože důvody pro ně nebyly dostatečné. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se ovšem nehodlají vzdát. Zeman spolu se svými zástupci Stanislavem Mečlem a Igorem Střížem tvoří druhou skupinu.

Pospíšil už na Nejvyšší správní soud zaslal kasační stížnost, kterou chce zvrátit rozhodnutí městského soudu o Rampulovi. Pospíšil se Zemanem navíc prohlásili, že pokud neodejde Rampula, skončí ve funkci oni dva.

Ministr spravedlnosti zatím nedokáže věrohodně vysvětlit, proč přesně chce odvolat Rampulu, kterého on sám v roce 2007 jmenoval do funkce.

Řekli o sporu justičních šéfů:

Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz): "Když se rvou mezi sebou jako psi nejvyšší z nejvyšších hlídačů, jejichž úkolem je zajištění bezpečnosti občanů v ČR, čeho to je signál? Je to signál totálního rozkladu nejen mocenských struktur, ale i signálem totálního rozkladu státu."

Marie Benešová (ČSSD): "Jde tu o letitý, stále dokola se opakující boj o skutečnou nestrannost a nezávislost práce žalobců. Buď bude státní zastupitelství fungovat jen jako nástroj politiků, který slouží k udržení, nebo dobytí své moci, nebo se mu umožní opravdu nestranná práce, v rámci které se bude měřit všem občanům ČR stejným metrem."

Miroslav Macek (ODS): "Z některých lidí mám dojem, že jsou to bezostyšné kreatury, dělající si z nás legraci. Kupříkladu vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula."

Jiří Dienstbier (ČSSD): "Pánové Rampula a Grygárek jsou známi svými kontakty na pochybné postavy podnikatelského prostředí. Libor Grygárek ostatně proslul už svou účastí na protiprávním vyvážení účastníků demonstrací před listopadem 1989 do lesů za Prahu."

Zbyněk Stanjura (ODS): "Tady se rozhořel boj o spravedlnost. Myslím, že ale není vhodné, aby si pánové Zeman a Rampula takhle spílali přes média."

Karolína Peake, Radek John (VV): "Renata Vesecká i Vlastimil Rampula byli dosazeni ministrem Jiřím Pospíšilem. Z toho, že jsme nakonec dosáhli této změny, mám radost a je to slib, který Věci veřejné splnily. Nejvyšší státní zástupce Zeman má moji plnou podporu. Nechceme v této citlivé chvíli věc jakkoliv dále vyostřovat a doufáme, že se podaří situaci stabilizovat, neboť právě tento stav ohrožuje i vyšetřování korupce."


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…