Ministryně Nováková chce podporovat rodinné firmy

17.02.2019 18:28

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce nově definovat rodinný podnik - má jít o rodinnou živnost či rodinnou obchodní korporaci. Ministerstvo slibuje pro tento segment podnikání systémovou podporu a přímou podporu venkovských podnikatelských aktivit. Vyplývá to z materiálů MPO. Stát také plánuje kompenzace nákladů podnikatelů, pokud jde o exekuce. Ministerstvo chce zřídit odčitatelnou položku, která by zohledňovala náklady podnikatelů na zaměstnance v exekucích.

Ministryně Nováková chce podporovat rodinné firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Nováková, ministryně průmyslu a obchodu

Firmy by do budoucna také neměly odevzdával stejné formuláře či informace vícekrát. „Jako příklad lze uvést účetní závěrku, kterou podnikatel odevzdává finanční správě a současně ji posílá na obchodní rejstřík,“ uvádí MPO.

Na přebujelou byrokracii a administrativu si podnikatelé stěžují dlouhodobě. „Podnikatelé mají podnikat. A ne papírovat, přičemž administrativní zátěž uvalená na bedra podnikatelů se navzdory všem slibům politiků o nápravě stále zvyšuje,“ uvedla Hospodářská komora loni v létě při nástupu nynější ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO) do funkce.

MPO letos uvedlo, že maximální počet kontrol u podnikatelů, zejména u živnostníků a malých podnikatelů, má být pět ročně. Mezi kontrolami budou muset uplynout minimálně dva měsíce. Dozorové orgány také budou muset dodržet datum naplánované kontroly s maximální odchylkou pěti dní. Ministryně Nováková uvedla, že její resort začal o změnách jednat s jednotlivými ministerstvy. Jednání jsou ale podle ní komplikovaná, zejména s Ministerstvem zemědělství. Pod něj spadají mimo jiné Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa.

MPO chce zjednodušit přístup živnostníků a malých a středních podnikatelů k akceptaci platebních karet. „Chtěli bychom dát terminál zdarma sto tisícům až dvěma statisícům malých živnostníků. Už brzy bychom měli podepsat memorandum o vytvoření fondu, ze kterého by se tato aktivita měla financovat,“ uvedla tento týden Nováková pro Hospodářské noviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…