Ministryně Válková se postavila čelem čtenářům. Odpovídala i na nepříjemné dotazy na protektorát

28.03.2014 20:35

Ministryně spravedlnosti Helena Válková odpovídala na sérii dotazů čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Nevyhýbala se přitom ani dotazům ne právě příjemným. Znovu se vyjádřila např. k rozhovoru, za nějž byla kritizována nejen ze strany pravicové opozice, kde mluvila i o situaci v Česku za války, prý se toho u nás tolik nedělo. Uměla by ale stejná slova říci do očí i lidem, kteří na vlastní kůži zažili hrůzu pozornosti gestapa?

Ministryně Válková se postavila čelem čtenářům. Odpovídala i na nepříjemné dotazy na protektorát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

„Je pravdou, že zastávám kritický názor na poválečné řešení ve formě odsunu více než 3 milionů sudetských Němců za hranice. Odsun se totiž týkal nejen nacistických funkcionářů a válečných zločinců, ale i všech rodin, které se Hitlerovi a jeho režimu nepostavily. Nechci tento přístup hájit, ale nemyslím si, že pouhá ztráta odvahy bojovat proti diktátorskému režimu by měla být automaticky postihována radikálním odsunem z míst, k němuž měla daná rodina vybudována po staletí silná pouta. I přes znalosti takových otřesných zločinů, jakými bylo např. vypálení Lidic a Ležáků, popravy českých studentů nebo všeobecná nesvoboda civilního obyvatelstva v protektorátu, se nedomnívám, že poválečný odsun bylo to správné a spravedlivé řešení,“ míní ministryně v odpovědi čtenáři serveru PL.cz.

Otázky a odpovědi najdete na profilu ministryně Válkové ZDE.

Odstoupíte?

Připomněla také, že k neautorizovanému rozhovoru pro server Echo24.cz vydala i tiskovou zprávu, ve které se ohradila proti údajnému vytrhávání informací z kontextu.

Ve stejném duchu se přitom nesl i další dotaz. Čtenář prozradil, že jeho otec jako dítě na vlastní kůži pocítil řádění Gestapa a v návaznosti na to ho noční můry trápí dodnes. Ministryně vyjádřila lítost nad tím, co prožil zmíněný otec, a zopakovala, že její vyjádření bylo vytrženo z kontextu. Ona sama nechce nikdy zpochybňovat to, co prožili obyvatelé protektorátu.

Vyhnula se ale také odpovědi na otázku, zda se za svůj výrok ohledně protektorátu hodlá vzdát funkce ministryně. Zopakovala totiž pouze tvrzení o vytržení daného výroku z kontextu.

Dočkala se ale i podpory od jiného čtenáře. Ten ocenil, že ministryně dokáže říct Čechům pravdu do očí a doufá, že v tom i nadále vydrží.

Jednou z klíčových priorit je přijetí nového trestního řádu

Jinému čtenáři ministryně prozradila, co je jednou z jejích klíčových priorit. „Jednou z mých hlavních priorit ve funkci ministryně spravedlnosti je přijetí nového trestního řádu, jehož cílem je aktualizovat trestní proces tak, aby odpovídal současným požadavkům a nárokům a odstranil zásadní nedostatky. K přijetí této legislativy jsem sestavila pracovní tým, který v nedávné době již začal fungovat,“ odpověděla Válková.

Další prioritou je pak řešení nepřímých nákladů v exekučním řízení. Celou věc je dle jejího názoru třeba řešit komplexně. V této věci je vedena spolupráce jak s organizací Člověk v tísni, tak s Českou advokátní komorou i s Exekutorskou komorou. V případě různých problémů s jednotlivými exekutory ministryně doporučila obrátit se právě na Exekutorskou komoru se stížností. 

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…