Miroslav Šlouf dál vypráví šokující podrobnosti z naší nedávné politické minulosti. Tentokrát je to skutečně vážné

01.12.2014 10:47

Na pultech knihkupectví se nedávno objevila kniha „Jak se dobývá Hrad“, ve které lobbista Miroslav Šlouf reflektuje dvacet let po boku Miloše Zemana. Na svého někdejšího chlebodárce Šlouf vzpomenul rovněž v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz a nyní o něm přišel pohovořit do DVTV, kde se mimo jiné doznal ke skutečnosti, o které se dosud pouze spekulovalo.

Miroslav Šlouf dál vypráví šokující podrobnosti z naší nedávné politické minulosti. Tentokrát je to skutečně vážné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Šlouf

Miroslav Šlouf pracoval pro Miloše Zemana dvacet let, nicméně v současné době spolu oba pánové nekomunikují. Rozešli se v den, kdy byl Zeman zvolen prezidentem. Tehdy totiž současná hlava státu o lobbistovi prohlásila, že ji připravil o 10 % hlasů, a ještě týž den v rozhovoru pro ČT Zeman o Šloufovi pronesl, že nemluví pravdu, když říká, že podílel na jeho předvolební kampani.  

Rozhovor lobbisty pro ParlamentníListy.cz k přečtení ZDE

Úryvky z knihy „Jak se dobývá Hrad“ přinesené ParlamentnímiListy.cz najdete ZDE

„Co neudělal Miloš Zeman sám, jsem já dokončil. Když řekl, že lžu, že jsem se nepodílel na kampani, no tak jsem o tom přestal hovořit a přestal jsem s pány mluvit. Tak normálně lidsky, jak se to někdy stává,“ řekl lobbista. Ukřivděný se necítí. „Víte, při téhle práci musí mít člověk velkou trpělivost, pevné nervy a počítat s tím, že s čím kdo zachází, s tím také schází,“ vysvětlil moderátorovi Veselovskému.

Dělal jsem věci, o kterých neměl Zeman ani páru

Knihu „Jak se dobývá Hrad“ prý nevydal, aby si se Zemanem vyřizoval účty, nýbrž proto, že se potřeboval vymluvit z toho, co pro něho dělal posledních dvacet let. „Dělal jsem někdy i věci, o kterých neměl Miloš Zeman ani páru. Nevím, jestli jsem byl u všeho, ale na řadu věcí jsem měl bezesporu vliv,“ tvrdí lobbista.

V pořadu internetové televize DVTV rovněž vysvětloval, co v knize myslel tím, že poradce hlavy státu Martin Nejedlý a kancléř Vratislav Mynář si prezidenta zprivatizovali. Podle Šloufa ho prostě využívají ke svým osobním cílům. „Jestli si někdo za dva roky nedokáže udělat prověrku, kterou pro svoji práci nezbytně potřebuje, no tak to je zneužívání autority pana prezidenta,“ prohlásil na adresu Vratislava Mynáře. On sám prý Miloše Zemana ve svůj prospěch zprivatizovaného neměl.

Pomáhal jsem dostat Klause na Hrad

A nakonec se Šlouf přiznal i ke spolupráci s Václavem Klausem. Uvedl, že před prezidentskými volbami 2008 působil jako lobbista mezi týmem Václava Klause a zákonodárci. Tedy že Klausovi vyjednával podporu. Nebyla to prý placená funkce, dělal to z čirého altruismu. A navíc si to přál i Miloš Zeman. Proč? „Připadalo nám to v té době nejvíce logické, i bych tak řekl z hlediska přínosu pro republiku,“ osvětlil Šlouf.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …