Miroslava Němcová pád strany nezastaví, domnívá se starosta za ODS

19.11.2013 12:10

Výsledek voleb byl pro Luboše Kuchynku (ODS) „bolestivý“, ale nikoli nečekaný. Co ale podle jeho názoru znamená pro stranu do budoucna? Koho by preferoval jako nového předsedu a proč? Zda on osobně bude příští rok potřetí obhajovat mandát starosty, není ještě rozhodnut. Co však považuje za své dosavadní úspěchy? A jak se mu naopak daří vyřešit aktuální problémy v souvislosti s vytížeností kamionové dopravy na silnici 425/II či důsledky procesu suburbanizace, který se nevyhnul ani Hustopečím u Brna?

Miroslava Němcová pád strany nezastaví, domnívá se starosta za ODS
Foto: archiv starosty
Popisek: Ing. Luboš Kuchynka (ODS) starosta Hustpeče u Brna

Pane starosto, jak vnímáte výsledek voleb, kde ODS skončila s nejhorším výsledkem v historii voleb do sněmovny?  Co to podle Vás znamená pro stranu? A co je podle Vás nyní třeba udělat proto, aby se ODS dostala opět na výsluní?

Výsledek voleb byl pro mne „bolestivý“, ale nikoli nečekaný. Když hovořím s lidmi, často mi připomínají, jak jsme je zklamali. Že už nebudou volit ODS ani nikoho z pravice, že už minule se zamýšleli, zda volit ODS a ještě ji zvolili, ale nyní už definitivně ne. Dalo se to tedy čekat. A pokud uvážíme, že lidé ve skutečnosti nevolí stranu, ale její mediální obraz, tak v té chvíli vidíme, že žádný optimismus nebyl na místě. Mediální obraz ODS je dost neutěšený, i když ve skutečnosti jiné politické strany s různými kauzami také nezaostávají… Co znamená volební výsledek pro stranu? Zamyslet se a rychle se změnit, dokud je čas (pokud tedy ještě je čas). A hlavně přijít s novými lidmi. A důsledně prosazovat pravicové principy, neutíkat do středu, či dokonce doleva... A trpělivě se snažit voliče si „udobřit“.

Před ODS je ale stále ještě volba nového předsedy. Koho byste preferoval Vy osobně? A jak byste hodnotil Miroslavu Němcovou jako lídra kampaně ODS?

Osobně cítím velké sympatie k emeritnímu rektorovi Petru Fialovi. Ztotožňuji se s jeho myšlenkami. Uznávám jeho odbornost, schopnosti i morální kredit. Jsem čtenářem jeho literárních děl, především politologických svazků. Takže on je pro mne kandidát číslo jedna. Miroslava Němcová není natolik výrazná osobnost, aby mohla jako volební lídr pád ODS zastavit. Otázkou ovšem je, zda v dané situaci by kterákoli jiná osobnost dokázala více než paní Němcová. Jistě udělala pro tuto kampaň maximum a za to jí patří uznání.

Příští rok nás také čekají komunální volby. Budete chtít obhájit Váš mandát, a když se ohlídnete zpět, jak se za dobu Vašeho starostování proměnil chod úřadu?

Příští rok nás opravdu čekají řádné komunální volby. Budou to moje již páté. V předchozích čtyřech obdobích jsem vždy obhájil uvolněný post ve vedení města, poslední dvě období jsem byl starostou. Další obhajobu mandátu teprve zvažuji. Není to práce jednoduchá a vždy vděčná, takže se už cítím poněkud unaven a další kandidaturou si nejsem úplně jistý. Čas ukáže… Za uplynulých 7 let ve funkci starosty se mi podařilo navázat na úspěšné působení předchůdců v čele města Hustopeče a vybudovat úřad moderní, technicky na úrovni a přístupný občanům a podnikatelům. Nerad bych to sám takto hodnotil, takže si vezmu na pomoc výsledky ankety „Město pro byznys“, kde jsme před několika dny byli vyhodnoceni v rámci všech ORP Jihomoravského kraje na 3.místě…

Fotopasti, do kterých se město rozhodlo investovat, se osvědčily. Neuvažujte tak o jejich rozšíření anebo dokonce o kamerovém systému?

Nad kamerovým systémem uvažujeme dlouhodobě, ale zatím k tomu nebyla politická vůle ho pořídit. Ani toto volební období nebude zřejmě znamenat zavedení kamerového systému. Snažíme se proto bezpečnost ve městě řešit na úrovni dalších technických pomůcek, jako jsou zmíněné fotopasti. Ty se zajisté osvědčily na mnoha místech ve městě a například na městském hřbitově díky nim výrazně poklesly krádeže a vandalismus.

Je kriminalita či vandalismus ve městě velkým problém? A pociťujete i v tomto směru nějaký hendikep v tom, že jsou Hustopeče spojeny pupeční šňůrou s Brnem? Projevuje se zde nějak negativně proces suburbanizace? 

Místní kriminalisté mají ztíženou pozici při objasňování trestné činnosti právě kvůli tomu, že pachatelé pocházejí velmi často z Brna a jeho okolí, nejsou tedy „místní“ a místních znalostí proto nelze využít. Určité problémy působí i naše napojení na dálnici D2, které je jinak zajisté vítaným prostředkem komunikace a dopravy. Pachatelé trestné činnosti však mají možnost se rychle přemisťovat… Ano, drobná kriminalita znamená pro naše město určitý problém.

Proces suburbanizace se nevyhýbá ani našemu šestitisícovému městečku, nicméně jeho dopad není až tak negativní. Stále dochází k rozsáhlé výstavbě domů i bytů v okrajových částech města, ale pro nás je to zatím proces pozitivní. Počet obyvatel roste a my vidíme, že naše město je stále přitažlivé pro developery i pro vlastní nové obyvatele. Je to důsledek přímého napojení na dálnici, rozvoje průmyslových zón, dostatečné infrastruktury a nabídky kulturního, sportovního a společenského vyžití. Naše město také disponuje vlastní nemocnicí a dalšími objekty se sociální funkcí. Ano, čím dál tím více lidí začíná bydlet mimo centrum města, ale my jsme přece jen město malé a všude to máme blízko.

Město se rozhodlo kvůli zachování nemocnice a její přestavbě zadlužit. Na jak dlouho? A podařilo se vám již nalézt i společníka, který by se na investici podílel?

Na rekonstrukci chirurgického oddělení městské nemocnice Hustopeče si vzala úvěr sama nemocnice, která je ale ve vlastnictví města a město Hustopeče je jejím zřizovatelem coby příspěvkové organizace. Naším záměrem je skutečně přivést do nemocnice strategického partnera, který si nemocnici pronajme, převezme zodpovědnost za její provoz a zachování zdravotní péče a zaplatí také zmíněnou investici, to znamená, zbaví nemocnici dluhu. Výběrové řízení na takového investora by mělo být hotovo na počátku roku 2014.

Před prázdninami ve městě gradovala otázka budoucnosti bývalé svářečské školy v Hustopečích, kterou koupila firma M.S.Quatro, a kterou plánuje zvětšit a přetvořit ve své moderní zázemí, což se ale nelíbí některým občanům. Jak se spor vyvíjí a především, jak byste jim chtěl do budoucna předcházet? Neuvažujete například prodej podnítit otázkou budoucnosti nemovitosti?

Pokud město prodává nějaké vlastní nemovitosti, vždy podmiňuje prodej budoucím záměrem využití těchto nemovitostí. To ovšem není případ Svářečské školy, to nebyl majetek města. Obecně se však snažíme do budoucna předcházet podobným komplikacím. Mysleli jsme na to při tvorbě nového územního plánu a zpracovali jsme pro tuto oblast potřebné regulativy, které citlivě přihlížejí k historickým souvislostem v území našeho městského centra.

Již delší dobu upozorňujete na problém obcí na silnici 425/II mezi Rajhradem a Starovičkami, po které projíždí velké množství kamionů. Jsou aktuálně nějaké vyhlídky na změnu?

Vytvořili jsme iniciativu 8 starostů obcí ležících na silnici 425/II. Požádali jsme odbory dopravy ORP Břeclav, Hustopeče a Židlochovice o stanovení dopravního značení, které by „vyhnalo“ tranzitní kamiony ze silnice 425/II a současně neumožnilo takovým kamionům sjíždět na tuto silnici z dálnice D2. Nechali jsme za tímto účelem zpracovat odbornou studii, která by měla náš záměr podpořit. V těchto dnech se chystáme k dalšímu jednání s dotčenými orgány státní správy. Očekáváme, že schvalovací proces bude ukončen do konce roku 2013 a věříme v jeho kladné vyústění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…