Mládežník ze STANu by sebral Česku právo veta. Kvůli Orbánovi

16.12.2023 13:45

Maďarsko na summitu EU zablokovalo finanční pomoc pro Ukrajinu i opětovné projednání rozpočtu Unie. „Ukazuje se, že zrušení práva veta je v našem národním zájmu,“ píše v textu pro server Seznam Médium předseda mládežnické organizace hnutí STAN v Praze Adam Trunečka. Vysloužil si tím na sociální síti X pochvalu od svého šéfa, poslance Martina Exnera (STAN). Zrušení jednomyslnosti v EU je připraven podpořit i ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN); oznámil to v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

Mládežník ze STANu by sebral Česku právo veta. Kvůli Orbánovi
Foto: Youtube
Popisek: Adam Trunečka

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39928 lidí
Lídři Evropské unie schválili v pátek zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou i s Moldavskem. Maďarský premiér Viktor Orbán, který byl proti zahájení těchto přístupových rozhovorů, nakonec opustil jednací sál ve chvíli, kdy se o tomto bodu jednalo, a umožnil tak schválení. Zablokoval však další finanční pomoc pro Ukrajinu ve výši 50 miliard eur i revizi unijního rozpočtu.

Rozhodnutí maďarského premiéra Viktora Orbána opakovaně využít veto kritizuje evropský aktivista, stanařský mládežník Adam Trunečka, jenž se domnívá, že investice do Ukrajiny je investicí do naší vlastní bezpečnosti. „Už od začátku ale nad jednáními o Ukrajině visela hrozba, že by jeden členský stát, Maďarsko, mohl veškerou evropskou pomoc zablokovat. A to je podle mne absurdní,“ píše asistent poslance Exnera ve svém komentáři na Seznam Médium.

Orbán nám tak podle jeho slov dokazuje, že zrušení práva veta v Evropské unii je v našem národním zájmu a volá po ukončení vydírání ze strany Maďarska: „Rušení veta v některých oblastech rozhodně není radikální myšlenka, v 80 % případů už dávno rozhodujeme kvalifikovanou většinou. Ta je postavená tak, aby vyvážila zájmy velkých i malých států. Nutno dodat, že Česko patří do té poloviny větších. Chceme se ale v těchto chvílích, kdy se hraje o naši bezpečnost a prosperitu, nechat vydírat? Pokud ne, musíme se bavit o zrušení veta přinejmenším v zahraniční politice,“ poznamenall Trunečka.

Pochvalu za svůj článek získal do poslance Martina Exnera, jemuž Trunečka dělá asistenta. „Výborně napsané. Zvýšení akceschopnosti EU, nemožnost vydírání a blokace jedním státem, podpora Ukrajiny a zrušení veta jednotlivého členského státu a jeho náhrada hlasování s kvalifikovanou většinou nebo i veto kvalifikovanou menšinou jsou jednoznačně v českém zájmu,“ shrnul Exner svůj názor na hlavní výhody zrušení práva veta.

Rovněž Exnerovu stranickému kolegovi, ministrovi pro evropské záležitosti Martinu Dvořákovi vadí, že Maďarsko svým vetem narušuje jednotný přístup států ve společné zahraniční politice. „Jsem připraven podpořit zrušení jednomyslnosti v Unii. Jsem přesvědčen, že debata se vést musí z řady důvodů. Myslím si, že pan premiér Orbán svým chováním dává jasný signál, že ta věc je velmi naléhavá,“ řekl v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

Europarlament hlasoval v půlce listopadu o návrhu Výboru pro ústavní záležitosti. Ten se týká revize zakládacích smluv EU, která by mimo jiné znamenala také zrušení práva veta pro členské země. Jednalo se však spíše o exhibici Evropského parlamentu, jelikož s takovou změnou by musely souhlasit všechny členské státy. Pro návrh hlasovalo 291 europoslanců, 274 bylo proti a 44 se zdrželo hlasování. Návrh předložily Německo a Francie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přesně tohle teď čekám, že se vyrojí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJeho Jasnost , 16.12.2023 14:32:02
mladí cucáci Jasánci a Lipánci. Kteří budou poučovat národ, co je v "jeho" zájmu. Takoví by Husa upalovali jak diví, být rok 1415. Beneše a židy lynčovali, být rok 1939. Horákovou čtvrtili zaživa, být rok 1950. Dubčeka vyakčňovali, být rok 1970. Chartisty a Havla zavírali a hnali ze země, být rok 1977. Dnes? USA-náš vzor! "My jsme mládež nová, mládež fijalová, s PP Pávkem v čele, jdeme do ----- Brusele!"

|  26 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …