Mladý Stropnický se kaje, že podporoval Zemana. Vylil na něj před lidmi kýbl hnusu

11.05.2016 20:18

Na Fakultě sociálních studií MU v Brně se studenty debatoval předseda Strany zelených Matěj Stropnický. V diskusi mimo jiné vysvětloval současnou pozici a postoje SZ, její vyhlídky a strategie, s nimiž hodlá oslovit v kampaních voliče. Na závěr Stropnický také připojil svůj vlastní názor na vládnutí Miloše Zemana.

Mladý Stropnický se kaje, že podporoval Zemana. Vylil na něj před lidmi kýbl hnusu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Anketa

Který ministr práce a sociálních věcí byl lepší?

hlasovalo: 2649 lidí

Diskusi Matěj Stropnický zahájil hledáním odpovědi na otázku, proč jsou zelení na komunální a krajské úrovni poměrně úspěšní, ale snaha dostat se do parlamentu jim od roku 2006 nevychází. Podle Stropnického je to tím, že „zelená“ témata jako ochrana přírody nebo podpora veřejné dopravy lze vysvětlit na komunální úrovni voličům snadno, debata o globálních jevech, k nimž se zelení stavějí kriticky, je ale komplikovanější.

Navrhováním řešení u těchto globálních témat, jako jsou třeba změna klimatu nebo migrace, se přitom Strana zelených jako jediná u nás pořádně zabývá, tyto problémy ale často mají své příčiny jinde a v jejich popisu často není shoda. Strana se také snaží ukázat, že není namístě zelené spojovat s problémy z doby vládnutí v Topolánkově vládě. Důkazem, že už zelení nedělají takové ideové ústupky, jakým byla například tehdejší podpora rovné daně apod., je podle Matěje Stropnického jejich současná práce ve vedení Prahy. Projevuje se to například v debatách o tom, jak má ve velkém městě probíhat územní plánování nebo sociální bydlení.

Dáme dohromady Dienstbiera i Schwarzenberga

V diskusi zazněl dotaz na to, jaký je volič Strany zelených a zda ve straně vědí, jak jej oslovovat. „Touto otázkou se kromě formulace programu asi zabýváme nejvíc. V době 2005/2006 byly voličské zdroje asi trojí – jednak jádrový volič, který preferuje přístup k ochraně přírody, těch je stabilně mezi 2,5 a 3 %. Podařilo se také oslovit voliče, které by bylo možné označit jako městské liberály, jde ale o voliče mimořádně přelétavé, v 90. letech volili ODA, pak Unii svobody, možná Evropské demokraty a pak přešli z části k TOP 09. Dost možná, že tento volič teď znovu váhá, je ale otázka jeho oslovení a udržení. Třetím bodem, proč tehdy zelení uspěli, bylo to, že šlo z pohledu veřejnosti o novou sílu, která mohla prezentovat změnu v čisté krystalické podobě,“ vysvětlil předseda zelených zdroje voličské podpory strany, kterou se ale zeleným podle Matěje Stropnického nepodařilo udržet.

Pokud má uspět znovu, měla by strana tvořit jádro určitého širšího hnutí a měla by oslovit různé iniciativy v regionech, s nimiž ji pojí i personální vazby. „Spektrum by se mělo rozšířit, aby záběr byl od voličů Jiřího Dienstbiera po voliče Karla Schwarzenberga v prezidentské volbě,“ shrnul Matěj Stropnický. Šance zvyšuje to, že KS už není aktivně v politice a že se Sobotkova ČSSD ukazuje být slabá vůči Babišovi a převažují v ní osobnosti jako ministři Chovanec nebo Mládek, kteří tíhnou spíše do „zemanovského“ křídla sociální demokracie. Podle Stropnického je také otázka voličů Pirátů, s nimi by se ale nerad o voliče přetahoval, nedá se to však vyloučit.

Komunisté jsou fosilové

Matěj Stropnický mluvil o perspektivách případné koaliční spolupráce: „Nedovedu si představit, že bych třeba sám vyjednával koalici s ODS. Komunisty jsem po dlouhých letech, kdy jsem vzdoroval antikomunismu, definitivně zavrhl. Věnoval jsem spoustu politické energie, abych bojoval proti antikomunismu, protože mi připadalo, že antikomunismus je tady odpověď na všechno, to už mě nebavilo poslouchat. Nicméně KSČM se nijak nereformuje, je to strana fosilní, jaderná, betonářská a má všechny minulostní relikty, které už u mě nevyváží sociální politikou a zastáváním se slabších ve společnosti. Z toho, co zbývá, automaticky vypadávají strany jako Úsvit nebo to, co se z nich ten který týden zrodí nebo zanikne.“

Předseda zelených pak dodal, že je mu určitě nejbližší spolupráce se Sobotkovou sociální demokracií. Pokud jde o ANO, nejsou zatím zelení jednotní v postoji k Babišově hnutí, protože situaci komplikuje to, že na úrovni měst jsou zástupci ANO progresivnější než třeba ODS a nejsou tam tak patrné střety zájmů, v nichž je Andrej Babiš. A TOP 09 je podle Stropnického „taková zanikající strana“, která po krajských volbách vypíše inzerát na nového předsedu a pak bude třeba počkat na to, kdo to bude.

Na otázku, jaká témata chce Strana zelených preferovat v kampaních, Stropnický uvedl, že to bude sociální bydlení, protože je to téma, které sociální demokracie nezvládne posunout, natož vyřešit. „Paní ministryně zákon připravuje už dva a půl roku, ale už jej podle mne nepředloží, a pokud ano, vláda ho už neprojedná,“ vysvětlil Matěj Stropnický volbu jednoho z témat, na nichž se chce Strana zelených profilovat. K dalším bude patřit lidsko-právní problematika, rovnost odměňování mužů a žen.

Anketa

Rozpadne se do roku 2020 Evropská unie?

94%
6%
hlasovalo: 11438 lidí

Strana zelených se podle Stropnického už před dvěma měsíci pustila také do pracovněprávní oblasti, když organizovala kampaň za práva zaměstnanců České pošty a věnovala se problému, že pracovníci mají velkou část mzdy závislou na akviziční činnosti například jako agenti pojišťovny apod. Pokud jde o krajské volby, bude se SZ věnovat tématům integrovaného dopravního systému a problematice klimatu s ohledem na extrémní sucho anebo záplavy a souvisejícím krajinným opatřením. V rámci kampaně Matěj Stropnický také hodlá objet celou republiku v sérii besed s občany.

Zeman není prezidentem dolních deseti milionů

K tématu volby prezidenta Stropnický uvedl, že ve druhém kole volil Miloše Zemana, ale že už toho lituje. Stropnický řekl, že prezidentská volba byla velmi polarizačním momentem, který byl podceněn a je to pro něj mimo jiné důvod, proč je proti většinovému volebnímu systému. „Z tak velké polarizace se společnost strašně dlouho vzpamatovává a je to zbytečné. Byl zde totiž velký počet lidí, kteří neměli vyhraněný postoj, ale přesto se ve společnosti na dlouhou dobu oba póly vyhrotily,“ řekl Matěj Stropnický.

Bylo podle něj překvapivé, že Karel Schwarzenberg získal ve volbě tolik procent. Pokud jde o zlom v pohledu na Miloše Zemana, ten u Matěje Stropnického nastal v otázkách migrace. „Nejsme strana, která všechny vítá a říká, že všechny můžeme ubytovat a že je to naše svatá povinnost, ale odmítáme debatu, která způsobem, jakým je vedena, zakrývá mnohem podstatnější věci. Ty se nevyřeší takovým strašením, do jakého nás uvrhl Zeman. To, co říká prezident, má totiž váhu a lidé tomu věří. A když ten prezident kecá, je to prostě ve veřejné debatě strašně vidět. Zlomem byly otázky kolem migrace, ono to ale pokračuje a nevím, kam Zeman může dál pokračovat. Před čtrnácti dny řekl, že je pro snížení dávek v hmotné nouzi. Může to říct prezident, který o sobě tvrdí, že je kandidátem dolních deseti milionů? Není,“ řekl na adresu Miloše Zemana Stropnický. A bude podle něj důležité najít prezidentského kandidáta, který sice nebude kopírovat Zemanovu voličskou strukturu, ale musí získat i podporu části Zemanových voličů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…