Mladý Stropnický vystoupil: Liberálové? Obslužná třída velkého byznysu. Mluví o Tchaj-wanu, ale ve skutečnosti...

28.03.2023 23:04 | Ze sítí

„Dopředu naplánovaný podvod na voličích.“ Tak hodnotí Matěj Stropnický snahu miliardáře Jana Barty rekonstruovat Českou stranu sociálně demokratickou jako staronovou politickou sílu, která má přispět k porážce Andreje Babiše. ČSSD se podle Stropnického propadla kvůli své rezignaci na levicový program a bratříčkování se s liberály. Současná parlamentní opozice prý také selhává, stejně jako odbory. Sám prý z politiky nikdy neodešel.

Mladý Stropnický vystoupil: Liberálové? Obslužná třída velkého byznysu. Mluví o Tchaj-wanu, ale ve skutečnosti...
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický

Novinář, aktivista a bývalý politik Matěj Stropnický, který v minulosti vedl stranu Zelených a v posledních volbách do Poslanecké sněmovny kandidoval jako nestraník za ČSSD, v pořadu Aby bylo jasno shrnul současný stav české levice. Sociální demokracie se podle něj propadla kvůli svému „bratříčkování“ s liberální částí politického spektra. Strana prý po volbách, a zejména po zvolení Michala Šmardy na post předsedy, opustila autenticky levicový kurz, čímž se odcizila od své tradiční voličské základny.

Liberální intelektuálové podle Stropnického tvoří „obslužnou třídu“ velkého byznysu. Mluví prý o svobodě, ale myslí tím pouze svobodu pro sebe a pro své zájmy, nikoliv pro lidi, kteří s nimi nesouhlasí. Jeví zájem o geograficky vzdálené problémy, jako je Tchaj-wan či „lidská práva“ v Tibetu, ale ve skutečnosti jim prý jde hlavně o zachování současného systému, k čemuž tato zástupná témata poskytují ideologickou zástěrka.

Dokázaly by skomírající českou levici spasit velké peníze? Zájem o podporu sociálních demokratů a Zelených již vyslovil miliardář Jan Barta. Ten v minulých parlamentních volbách finančně podpořil strany současné pětikoalice a sponzoroval také volební kampaň prezidenta Petra Pavla. Nyní mu prý jde o porážku Andreje Babiše, čehož chce docílit mimo jiné vzkříšením levicových stran. Matěj Stropnický se k tomuto projektu staví skepticky. „Jednak si nemyslím, že nějakou opozici má financovat miliardář, protože vidíme, jak vypadá opozice v podání miliardáře, teď je řeč o Andreji Babišovi…Ve chvíli, kdy máte bohatý sponzory, tak se vždy na poslední chvíli leknete, ty bohatý třeba nezdaníte. Pak nemůžete skutečně pomoct těm lidem, kteří vás zvolili,“ míní Stropnický. „A druhá věc je, že je naprosto nehorázný, že přijde nějaký miliardář, který řekne, „tak teď jsem vyměnil vládu a vládne vláda, který jsem předtím poslal peníze, vládne prezident, kterýmu jsem předtím poslal peníze a teď ještě udělám levicovou stranu, abych té vládě financoval takovou neškodnou opozici anebo abych jí financoval případného budoucího koaličního partnera,“ dodává.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí
Cílem těchto snah je prý vytvořit naoko se tvářící levicovou, sociální stranu, která po příštích volbách podpoří vládu současné pětikoalice. Stropnický toto považuje za „dopředu naplánovaný podvod na voličích“.

Matěj Stropnický dále kritizoval nynější parlamentní opozici, která prý selhala při projednávání novely zákona o důchodovém pojištění. Ve skutečnosti prý mohli poslanci ANO a SPD zdržovat obstrukcemi mnohem déle. Stropnický na základě jejich rezignace soudí, že jim vlastně šlo jen o PR v podobě jedné fotografie. Současné odbory považuje za měkké a bez fantasie.

Na otázku, zda plánuje vlastní budoucí politický návrat, Stropnický odpovídá slovy, že z politiky vlastně nikdy neodešel. „Politika není jen to, že máte placenou veřejnou funkci, auto s řidičem, sekretářku a chodíte na řízek za 90,“ říká s tím, že jeho iniciativa Mír a spravedlnost je také formou politické práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…