Mluvčí premiéra jde do boje. Vytáhl na světlo dokumenty, které Sobotka Zemanovi v minulosti poslal

06.05.2017 12:28

Tiskový mluvčí vlády Martin Ayrer předložil na svém twitterovém účtu dokumenty, kdy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) žádal prezidenta Miloše Zemana o odvolání svých ministrů. Vždy mu bylo vyhověno. Reaguje tak na současnou kritiku z Pražského hradu, když Sobotka žádá o odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) k 9. květnu.

Mluvčí premiéra jde do boje. Vytáhl na světlo dokumenty, které Sobotka Zemanovi v minulosti poslal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí vlády Martin Ayrer

„Návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše již byl doručen do Kanceláře prezidenta republiky. Pan prezident se s dokumentem podrobněji seznámí až v pondělí 8. května. Není třeba spěchat. Pan premiér se i v tomto případě projevil jako člověk, který Ústavu České republiky nejenom nezná, ale zřejmě jí hluboce pohrdá,“ konstatoval včera Ovčáček. Zároveň pro ParlamentníListy.cz jako první médium uvedl, že se bude prezident celou věcí zabývat až po svém návratu z Číny, nejdříve tedy 18. května.

Anketa

Chcete, aby byly předčasné volby?

20%
80%
hlasovalo: 7333 lidí

Zemanovi totiž vadí, že Sobotka do návrhu na odvolání bez předchozí porady rovnou napsal datum, ke kterému by chtěl vicepremiéra Babiše odvolat. „V návrhu na odvolání bez konzultace s prezidentem republiky si pan premiér svévolně stanovil datum 9. května. Takto solidní politik nepostupuje. Je to ostuda,“ uvádí hradní mluvčí.

„Pan prezident si se svým rozhodnutím trpělivě vyčká, především proto, že nelze vyloučit, že pan premiér opět svůj názor změní. Předpokládám, že celou věcí se pan prezident bude zabývat po návratu z návštěvy Číny. Datum 9. května si pan premiér může pověsit na Facebook a to je tak vše, co s tímto datem může dělat,“ doplnil nekompromisně Jiří Ovčáček pro ParlamentníListy.cz.

Na to však zareagoval další tiskový mluvčí, tentokrát ten Sobotkův, Martin Ayrer. Na twitteru prostě a jasně napsal. „Premiér Bohuslav Sobotka provedl ve vládě celkem 7 změn, demisi či odvolání navrhoval prezidentu vždy s datem, prezident vždy vyhověl,“ napsal Ayrer. A přiložil i příslušné dokumenty – ZDE.

Bohuslav Sobotka v pátek dopoledne opět překvapil změnou svého rozhodnutí. Místo předtím avizované demise na tiskovce totiž uvedl, že žádnou demisi podávat nebude a navrhne Babišovo odvolání, o čemž uvažoval původně, ale vyloučil to s odůvodněním, že nechce z šéfa ANO udělat mučedníka.

Nejprve bylo oznámení živě před kamerami, že premiér podá demisi vlády, a to ještě tento týden. Následně Sobotka své vyjádření korigoval s tím, že demisi sice podá, ale bude platit až zhruba od poloviny května. Ještě později řekl, že na Hrad sice půjde, ale žádnou demisi nepřinese. Definitivně vystoupil, jak známo, s návrhem na Babišovo odvolání.

Ve čtvrtek byl Sobotka u prezidenta Zemana na Hradě, jenže prezidentská kancelář podle Zemanových slov nedostala z Úřadu vlády aktuální informace, že premiér demisi nepřinese, a připravila aranžmá v sále včetně novinářů, jako by se demise konala. Sobotka byl evidentně překvapený a pustil se v přímém přenosu do prezidenta. Ten se uprostřed Sobotkovy řeči otočil a odešel ze sálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…