Mluví takhle Kanaďan, Francouz a Brit... To není vtip, summit NATO se trochu zvrtl

05.12.2019 14:39

V Londýně se v týdnu sešlo 29 politických lídrů z členských států NATO, které slavilo 70 let od založení. O pořádné pozdvižení se postarali kanadský premiér Justin Trudea, britský ministerský předseda Boris Johnson a francouzský prezident Emmanuel Macron, kteří kousek od televizních kamer pomlouvali amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten si nic nenechal líbit a Macrona zkritizoval za jeho slova o „klinické smrti NATO“ a Trudeauovi připomněl, že Kanada organizaci NATO neplatí slíbené částky.

Mluví takhle Kanaďan, Francouz a Brit... To není vtip, summit NATO se trochu zvrtl
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump v OSN

Trojice státníků v Buckinghamském paláci posměšně reagovala na Trumpovu tiskovou konferenci. „(Trump) přišel pozdě, protože jeho konference trvala 40 minut…sledoval jsem jeho tým a těm vždycky spadne brada až na podlahu,“ smál se kanadský premiér Trudeau a narážel na časté Trumpovi skandální výroky, které nebyly konzultovány s jeho poradci.

Anketa

Stíhání Babiše obnoveno. Co by mělo nastat?

hlasovalo: 36212 lidí

Donald Trump druhý den odpověděl po svém. „Víte, (Trudeau) má dvě tváře. Já si myslím, že je to opravdu hodný chlap, ale musel jsem mu připomenout, že neplatí slíbená dvě procenta na obranu a on z toho nevypadal moc nadšený,“ vrátil úder americký prezident.

Poté se pustil také do svého francouzského protějšku a reagoval na jeho listopadové prohlášení, že NATO se nachází ve stavu klinické smrti. „Je to nestydaté prohlášení,“ řekl Trump o Macronových slovech. „Nemůžete přece chodit a trousit o NATO takové poznámky... je to velice urážlivé,“ dodal.

Kritice Trumpa neušly ani někteří další státníci, když za nedodržování požadovaných dvou procent hrubého domácího produktu na obranu vyčinil i německé kancléřce Angele Merkelové.

Trudeau se pak snažil situaci uklidnit. „Všichni víme, že vztah Kanady a Spojených států je vynikající nezávisle na vztahu osob prezidenta a premiéra. Navíc si myslím, že i my dva máme velmi dobrý a konstruktivní vztah,“ pronesl kanadský premiér.

Za to britský ministerský předseda dělal, že o celé situaci nic neví. „To je úplný nesmysl, nevím, o čem to mluvíte,“ reagoval Johnson na dotaz novinářů.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg situaci nechtěl nijak dramatizoval. „Neshody tu byly po celou dobu existence organizace, jsme 29 různých států z obou částí Atlantiku, s rozdílnou historií a jinými politickými stranami u vlády,“ uklidňoval celou kauzu norský nejvyšší představitel NATO.

Summitu se v Londýně účastnil i český prezident Miloš Zeman, který na slavnostní recepci pozdravil královnu Alžbětu II. Těsně před příchodem amerického prezidenta Trumpa.

reklama

autor: jma

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…