Mojmír Hampl: Když zrušíme energetický trh, budou příděly

29.08.2022 9:10

Předseda Národní rozpočtové rady a bývalý člen Bankovní rady ČNB Mojmír Hampl má za to, že válečná daň, o jejímž zavedení uvažuje vláda Petra Fialy (ODS), Česku pomůže. Vedle toho prý Česku pomůže i opětovné zvýšení daní, na úroveň před zrušením superhrubé mzdy. Pokud by Česku něco nepomohlo, tak je to podle Hampla odstavení trhu v oblasti energií. Pokud bude trh zatlačen do pozadí, dostane se Česko do maďarské situace, kde teď funguje přídělový systém.

Mojmír Hampl: Když zrušíme energetický trh, budou příděly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mojmír Hampl

Předseda Národní rozpočtové rady a ekonom Mojmír Hampl v rozhovoru pro Lidové noviny konstatoval, že v této nelehké ekonomické situaci Česku pomůže mimořádná daň, jinak nazývaná válečná daň nebo také daň z neočekávaných zisků. Tento typ daně využila jako premiérka Margaret Thatcherová v dobách britské krize a Hampl připomněl, že stejný postup má tradici i v československé historii.

Dal najevo, že si je vědom toho, že tento typ daně může být v budoucnu zneužit. Je třeba udělat maximum pro to, aby se tak nestalo.

Více ZDE

„Já všechnu kritiku beru, ale rád bych slyšel, zda má někdo nápad, jak platit mimořádné výdaje. A síla wind fall daně je v tom, že pokud neočekávaný příjem zanikne, tak také sama zmizí. Má samovypínací charakter,“ upozornil.

„Nakonec může nastat nekonečný problém, že se dostaneme do stavu zemí rozvíjejícího se světa. Víte, co je v zemích Blízkého východu, Afriky či části Asie velmi často jedním z největších mandatorních výdajů, mimo důchody třeba na druhém a někdy i prvním místě? Kompenzace za ceny energií. V řadě zemí světa zjistíte, že se z cen energií, které jsou ve vztahu k příjmům vysoké, udělalo obrovské politické téma. A že kompenzování cen domácnostem a podnikům se v 80. letech stalo hlavním permanentním výdajem veřejných rozpočtů. Tyto programy se přitom nedají v zásadě rozumně vypnout. Krásným příkladem je třeba Libanon, jehož vláda na tyto kompenzace vydávala v přepočtu stovky miliard korun ročně. V zemi, v níž v zásadě díky regulovaným cenám energií nikdo energii nevyrábí, protože to nikdo za oficiální ceny nechce dělat. A každý má za domem svůj vlastní generátor, do něhož na černém trhu kupuje ropu nebo naftu, a vyrábí si energii sám. Ale zároveň pobírá státní kompenzaci. V současnosti od toho ale ustupují, nemají peníze. A v tomhle žije významná část světa,“ pokračoval Hampl.

Upozornil, že mimořádná daň ale nevyřeší všechno. Hampl předpokládá, že se výše zdanění vrátí do stavu před zrušením superhrubé mzdy. Jen tak bude možné získat do rozpočtu další peníze a pokusit se tak zastavit trend, v němž z české státní kasy stále více peněz odtéká, než do ní přitéká. Bez ohledu na to, zda ekonomika zrovna čelí recesi, nebo se jí daří dobře. Česko zkrátka a dobře nemá dost peněz na vlastní provoz a to se podle Hampla musí změnit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…