Moravče, Wollnere, Fridrichová: Nový úder. Dnes ráno. Asi bude zle

28.03.2019 8:17

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání je kompletní. Před několika dny se stal jejím členem manažer a pedagog Vadim Petrov, včera pak Sněmovna podpořila tajemníka bývalého prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla. A Petrov rozhodně veřejnoprávní Českou televizi nešetří.

Moravče, Wollnere, Fridrichová: Nový úder. Dnes ráno. Asi bude zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor pořadu OVM Václav Moravec

„Kdyby svět fungoval podle plánu, barvy byly jen černá a bílá a řídili by ho ilumináti, pak by mělo smysl ho chtít zachránit. A protože takový není, ČT by nám měla nabízet více pohledů na skutečnost, než jen vyklad skrz pohled pouhých tří lidí, kteří ovládli hlavní publicistické pořady ČT jako jsou Marek Wollner, Nora Fridrichová a Václav Moravec. Vůbec nejde o svobodu veřejněprávního média, jak tvrdí, ale o zachování si tohoto oligopolu,“ sdělil Petrov.

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí

Reagoval tak na slova moderátora pořadu Reportéři ČT Marka Wollnera. „Já myslím, že to ten Andrej Babiš a jeho okolí hraje dobře. Zvolit do velké vysílací rady (RRTV) dalšího muže z okolí Václava Klause (Ladislav Jakl po Vadimu Petrovovi) je strategie, jak umlčet poslední kritickou televizi, a přitom se přímo neumazat. Nikdo by ovšem neměl zavírat oči před jeho účelovým spojenectvím s představiteli ‚systému‘, kvůli němuž údajně jeho hnutí kdysi vzniklo. SPD a komunisté se s vděčností přidají ke všemu, co zahubí svobodu veřejnoprávního média,“ napsal na Facebooku Marek Wollner.

Vadim Petrov v minulém týdnu poskytl rozhovor serveru ParlamentníListy.cz. V něm nenechal nit suchou na Václavu Moravcovi. Má za to, že se Moravec jako moderátor nechová nestranně, čímž porušuje Kodex ČT. Místo nezaujatého moderování prý Moravec podsouvá divákům své názory, což je podle Petrova nepřijatelné.

„Já vnímám toto chování Václava Moravce jako volání o pomoc. ‚Tak už mě sakra někdo odvolejte, já už dál nemůžu,‘ volá podle mě. A nikdo z nich – včetně vedení České televize – za něj ručník do ringu nehodí. Vždyť Václav Moravec Otázky, proboha, dělá čtrnáct let, to by na ty politiky byl alergický každý,“ prohlásil Petrov.

„Řekl bych, že novináři v České televizi – jako v jakémkoliv jiném masmédiu – se staví především proti establishmentu. Politik je podle novináře vždycky vinen. A když ne, tak se na něj jen nic nenašlo. A ambiciózním snem novináře je něco najít. K tomu přidejte ještě myšlenku, že objektivita neexistuje, že všechno je jen názor a máte pěkně výbušný terén. Nelíbí se mi, když veřejnoprávní novináři považují konfrontační styl za normu, často doprovázenou aktivistickou žurnalistikou, prosazováním vlastního názoru či záměrnou manipulací nebo cílenou dehonestací. U soukromých médií tuto reality show tak nějak očekávám, u veřejnoprávních bych si opravdu přál, aby poskytovaly to, co mají v zákoně – objektivní a vyvážené informování a faktografickou přesnost. A já bych ještě dodal až obsedantní snahu prezentovat široké spektrum názorů, jejich představitelů, společenských problémů a témat. A od mediálních rad a výborů Parlamentu ČR efektivní kontrolu a hlavně daleko intenzivnější informování veřejnosti,“ dodal ještě.

  • Reakce na zvolení Ladislava Jakla najdete ZDE.

Radu tvoří 13 členů, které na návrh Sněmovny jmenuje a odvolává premiér. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Rada sleduje obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…