Moravec se naučil, co je stagflace a pobavil Rusnoka. Ten se hádal se Středulou

22.05.2022 15:52

Pravděpodobnost, že Bankovní rada ČNB na svém zasedání 22. června opět zvýší základní úrokovou sazbu, je vysoká. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl dosluhující guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Stoupnout by podle něj mohla na více než šest procent, pokud se na základě posledního vývoje ekonomiky potvrdí odhady ve stávající květnové prognóze centrální banky o růstu cenové hladiny.

Moravec se naučil, co je stagflace a pobavil Rusnoka. Ten se hádal se Středulou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok

Inflace v dubnu činila 14,2 %. Podle Rusnoka je zčásti tvořena také inflačním očekáváním. Obchodníci předpokládají, že ceny budou dále růst, a proto je již nyní zvedají v očekávání vyšších vstupních nákladů, aby si připravili rezervu na nejistou dobu.

„To je jeden z důvodů, proč tak strašně apelujeme na to, že musíme bohužel, je to nepříjemné, tlačit sazbami proti těm inflačním očekáváním, aby si prostě někdo nemyslel, že to tady bude natrvalo a že s tím začneme žít,“ zdůvodňuje guvernér ČNB.

V Otázkách Václava Moravce také vyjádřil očekávání, že inflace v druhé polovině roku klesne k 10 procentům a přiští rok se přiblíží k pěti. A hádal se s Josefem Středulou o tom, že každý bude muset nést náklady inflace, včetně zaměstnanců. To odborového předáka velmi rozčílilo.

Václav Moravec se chtěl blýsknout definicí pojmu stagflace, ale Rusnokovi stačila jedna věta, aby moderátora poučil o realitě.

  • Celý rozhovor ke zhlédnutí ZDE

Na otázku, zda se ještě v červnu, dříve než Rusnoka v čele ČNB nahradí Aleš Michl, zvedne základní úroková sazba, současný guvernér reagoval tím, že pokud nenastane v trendu vývoje ekonomiky zásadní zlom, je pravděpodobnost jejího růstu velmi vysoká. Může se tak stát, že ze současných 5,75 % se posune na více než 6 %.

Naposledy Bankovní rada ČNB zvýšila úrokovou sazbu na jednání 5. května, kdy stoupla o 0,75 procentního bodu. Takto vysoko byla naposledy v roce 1999. Zároveň šlo o šesté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než 0,25 procentního bodu v řadě za sebou. Červnové zasedání bude pro Rusnoka jako guvernéra poslední.

Nový guvernér a stávající člen Bankovní rady ČNB Aleš Michl již avizoval, že na prvním měnovém zasedání v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb beze změny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…