Moravec se rozjel: Zneužití úmrtí Gotta a Chramostové! A Čunek nemlčel...

13.10.2019 14:30

Hosty druhé hodiny Otázek Václava Moravce byli hejtmani – Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO), Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) a Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Čunek konstatoval, že ČSSD už kraje nepřeválcuje tak, jako kdysi, protože voliči si dávají víc pozor. Moravec poté upozornil na počínání prezidenta Miloše Zemana. A Čunek se hlavy státu zastal.

Moravec se rozjel: Zneužití úmrtí Gotta a Chramostové! A Čunek nemlčel...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Ve druhé hodině Otázek Moravec představil aktuální volební průzkum společnosti Kantar CZ, podle kterého si Andrej Babiš se svým hnutím ANO drží preference na úrovni 30 procent. Piráti by se ocitli s 15,5 proceny hlasů na druhém místě. Třetí ODS by prý dostala 14,5 procenta hlasů. Bramborovou medaili by obdrželi komunisté se 6,5 procenty, na pátém místě by skončilo hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury se 6 procenty, Na hladině 5,5 procent vyplavalo hnutí Starostové a nezávislí, a na 5 procentech skončili lidovci a TOP 09. Na hranici 5 procent, tedy na hranici vstupu do Sněmovny, balancují i sociální demokraté. Za branami Sněmovny by se 3,5 procenty v tuto chvíli zůstala Trikolóra Václava Klause mladšího.

Čtyři strany tedy balancují na pětiprocentní hranici vstupu do Sněmovny. A hnutí Svoboda a přímá demokracie v čele s Tomiem Okamurou klesá, jeho voliči přecházejí především ke zmíněné Trikolóře Václava Klause mladšího.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Když se po představení průzkumu dostal ke slovu Ivo Vondrák, konstatoval, že už před třemi lety připravili program proměny Moravskoslezského kraje, který zabere osm let. „Takže my ty krajské volby bereme jako poločas, když nikdo dnes nemůže vědět, jak to dopadne,“ pravil host.

Čunek konstatoval, že krajské volby mohou dopadnout různě. „Myslím si, že ten rok 2008, kdy ČSSD zválcovala ostatní na základě těch třiceti korun, už se opakovat nebude,“ vyjádřil svůj názor Čunek s odkazem na třicetikorunový poplatek lékařům, který zavedla pravicová vláda ODS. „Lidé na každou vlnu nenaskočí, dávají si víc pozor,“ doplnil Čunek.

Pár slov pronesl také na adresu Ústavního soudu ČR, resp. na adresu předsedy tohoto soudu Pavla Rychetského. Moravec totiž připomněl, jak předsedu soudu kritizoval prezident Miloš Zeman za to, že se údajně plete de politiky, ale zanedbává práci na Ústavním soudu. Rychetský přitom neřekl nic jiného než to, že herečka Vlasta Chramostová, která před pár dny opustila tento svět, má mít pohřeb se státními poctami.

„My jsme v tomto týdnu byli svědky přestřelky mezi dvěma ústavními činiteli, resp. jeden ústavní činitel ji vyvolal – prezident republiky Miloš Zeman ve vztahu k předsedovi Ústavního soudu. Je podle vás vhodná taková přestřelka a zneužívání odchodu dvou osobností z veřejného života?“ ptal se Moravec.

Podle Čunka je Rychetský viditelnou osobnosti a měl by více vážit slova, když se vyjadřuje ke společenským tématům, jako byly například odchody Karla Gotta a Vlasty Chramostové z tohoto světa. Na tom, že prezident Miloš Zeman před pár dny Pavla Rychetského kritizoval, neviděl Čunek nic divného. „Prezident se takto podle mého názoru vyjádřit může,“ řekl jasně Čunek. Jedním dechem však dodal, že by sám nevolil tato kritická slova v čase úmrtí dvou významných českých osobností.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Netolický se naproti tomu zastal Rychetského jako výrazné autority. Zdůraznil, že Rychetský býval ministrem spravedlnosti ve vládě Miloše Zemana a podílel se na tvorbě zákonů, kterými se v této zemi řídíme dodnes.

Řeč přišla i na stav krajských a obecních silnic. Netolický si stěžoval, že stát převedl silnice nižších tříd na kraje, ale v praxi šlo o silnice, na které mnohdy i čtyřicet let nikdo nesáhl. A hejtmani by to teď měli napravovat ze svých nepříliš velkých objemů finančních prostředků.

Vondrák dal Netolickému za pravdu. „My se teď dostáváme (do problémů) u těch dvojek a trojek (silnic druhé a třetí třídy) i kvůli kůrovci,“ varoval hejtman Moravskoslezského kraje s tím, že na Bruntálsku se na silnicích druhých a třetích tříd sváží tolik dřeva napadeného kůrovcem, že to kvalitu těchto silnic významně zhoršuje. „Já se nechci dožít toho, že tam pojede sanitka a urazí si nápravu,“ varoval hejtman zvolený za hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …