Moravskoslezská ČSSD nominuje na předsedu Hamáčka

25.01.2019 21:02

Moravskoslezská ČSSD nominovala na předsedu strany současného předsedu a ministra vnitra Jana Hamáčka. Nominaci na místopředsedu získal pouze poslanec a bývalý primátor Karviné Tomáš Hanzel. Rozhodli o tom dnes v Petřvaldu na Karvinsku delegáti krajské nominační konference ČSSD. Nového předsedu si sociální demokraté zvolí v březnu.

Moravskoslezská ČSSD nominuje na předsedu Hamáčka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

„Jan Hamáček získal stoprocentní podporu,“ řekl Hanzel. Dodal, že nikoho dalšího delegáti konference do funkcí místopředsedů už nenominovali. „Je to u nás taková tradice. Všechny jsme si ale vyslechli a delegáti sjezdu se pak budou rozhodovat,“ řekl.

Čtyřicetiletý Hamáček se předsedou ČSSD stal loni v únoru. Je také prvním místopředsedou vlády Andreje Babiše (ANO) a ministrem vnitra. Předsednické křeslo chce obhájit. Získal podporu většiny krajů, kde už se konference sociálních demokratů konaly.

Do funkce prvního místopředsedy kraje nominovaly Romana Onderku, dosavadní místopředseda má podporu sedmi krajů. Mezi kandidáty na řadové místopředsedy se šesti nominacemi dominuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, čtyři získal ministr zahraničí Tomáš Petříček. Oba řadí komentátoři mezi nové viditelné tváře ČSSD. Dvě nominace – ze svého Pardubického a vedlejšího Královéhradeckého kraje – získal dosavadní místopředseda Martin Netolický. Po jedné nominaci mají někdejší zpravodajec Miroslav Krejčík, ministr kultury Antonín Staněk a Miroslav Menčl z Libereckého kraje.

Na sjezdu ČSSD vyhodnotí dosavadní angažmá ve vládě v pozici menšího partnera hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Podle nominací zřejmě potvrdí v čele ČSSD Hamáčka, který spolupráci s ANO před rokem vyjednával. Současný ministr vnitra a vicepremiér dosud posbíral osm nominací a nemá protikandidáta.

Už od loňského sjezdu v nejužším vedení ČSSD chybí jeden řadový místopředseda, předsednictvo také opustil první místopředseda Jiří Zimola. Vedle Hamáčka a Onderky jsou jeho členy ještě místopředsedové Netolický, Jaroslav Foldyna a Jana Fialová. Foldyna oznámil, že funkci nechce obhajovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…