Mrtvá těla na ulici. Rusové se prý v Mariupolu vykašlali na pohřbívání

24.05.2022 16:52

V ukrajinském Mariupolu bylo při prohledávání trosek nalezeno přes 200 těl na dvoře zříceného obytného domu. Zprávu přinesl poradce starosty Mariupolu Petro Andrjuščenko. Podle zpráv z místa se nejedná o civilisty, ale převážně ruské vojáky, jejichž těla byla na místě shromažďována.

Mrtvá těla na ulici. Rusové se prý v Mariupolu vykašlali na pohřbívání
Foto: Twitter
Popisek: Mrtví civilisté v ulicích ukrajinského města Buča

„Při rozebírání trosek bytového domu na třídě Myru bylo nalezeno asi 200 těl obětí ve vysokém stupni rozkladu,“ napsal Andrjuščenko na sociální síti Telegram. Podle informací serveru euroweeklynews by se mělo jednat převážně o těla padlých ruských vojáků.

„Těla mrtvých zůstala na místě. Kvůli částečně rozebraným sutinám je zápach cítit téměř v celém bloku,“ dodal poradce starosty s tím, že situaci neřešilo ani Ruské ministerstvo pro mimořádné situace, které mrtvá těla nechávalo ležet na ulici.

Problémy jsou také s těly mrtvých civilistů, kteří byli pohřbíváni v blocích obytných domů. Nyní mají na starost exhumaci a přepohřbívání ruští okupanti.

„Pro ‚oficiální‘ bezplatný pohřeb je nutné vystát frontu, přinést tělo zesnulého do márnice na vlastní pěst a předstírat, že tělo bylo právě nalezeno. Nebo musíte natočit video, ve kterém uvedete, že zesnulého zabila ukrajinská armáda. Kvůli takovým podmínkám je mnoho mrtvol ponecháno v pytlích na ulici v improvizované ‚márnici‘ u metra,“ napsal Andrjuščenko.

Andrjuščenko také připomněl, že ruská ozbrojená agrese způsobila ve městě Mariupol obrovskou humanitární katastrofu. Ruští okupanti ostřelovali neozbrojené civilisty a blokovali dodávky humanitární pomoci. Město nyní leží v troskách a zůstalo bez dodávek elektřiny, vody a plynu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…