Mrtvých přibývá, očkování se vleče. Zapojení praktických lékařů se teprve připravuje

26.02.2021 9:45

REPORTÁŽ „Spolupráce s praktickými lékaři při očkování se zajišťuje opět na poslední chvíli. V tomto týdnu se proto vícekrát setkám s centrálním řídícím týmem, který vakcinaci řeší. Ať si ale nikdo nemyslí, že už od 1. března se začne ve většině ordinací pravidelně očkovat. Celý projekt se bude teprve rozjíždět, musí se praktikům upravit software a zajistit i další věci. V prvních týdnech nového měsíce očekávám spíše improvizaci,“ uvedl k veledůležitému projektu plošné vakcinace Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů ČR. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví se k celému náročnému projektu teprve dolaďuje aktuální metodický pokyn, a to za situace, kdy Česko v počtu nakažených patří mezi nejhorší na světě.

Mrtvých přibývá, očkování se vleče. Zapojení praktických lékařů se teprve připravuje
Foto: Jiří Krušina
Popisek: V Česku vakcinace pokulhává oproti zbytku Evropy. Zatím bylo naočkováno o něco málo více než 5 procent obyvatel. U seniorů nad 80 let dostala vakcínu jen necelá třetina z nich

Českou republiku dle některých predikcí zasáhne v příštích pár týdnech čtvrtá a zřejmě nejtvrdší vlna covidu-19, kvůli rozšíření jeho nebezpečných variant či mutací. Toho se obávají, podle informací z většiny médií, jak renomovaní lékařští specialisté, tak celá česká vláda, která se už i konečně dohodla na převozu pacientů z příhraničních regionů do Německa i do jiných zemí.

Anketa

Máte důvěru v Jana Hamáčka? (Hlasování od 25.2.2021)

16%
84%
hlasovalo: 15025 lidí

V Karlovarském kraji a v Královéhradeckém kraji se už s těmito nebezpečnými viry v mnoha případech potýkají, tamní jednotky intenzivní péče jsou přeplněné, nestíhají prý ani krematoria a pohřební služby. Těžký průběh choroby nemají už jen senioři, ale i lidé ve věku okolo 40 až 50 let a dokonce i mladší. Nadějí, světlem na konci tunelu má být plošné očkování většiny české populace, do kterého se mají zapojit od příštího týdne i praktičtí lékaři. Jenže zajištění této velmi důležité „záchranné“ akce nyní pokulhává na dvou zásadních problémech - současném nedostatku vakcín a také na nízké připravenosti ze strany ministerstva zdravotnictví (MZ).

„Jsem teď ve velmi čilé komunikaci s ministerstvem zdravotnictví, ovšem je to na poslední chvíli. Spolupráce s praktickými lékaři se tak opět řeší s velkým zpožděním. V tomto týdnu se proto vícekrát setkám s centrálním řídícím týmem, který vakcinaci řeší. Ať si ale nikdo nemyslí, že už od 1. března se začne ve většině  ordinací pravidelně očkovat. Celý projekt se bude teprve rozjíždět, musí se praktikům upravit software, aby korespondoval s registračním systémem a zajistit i další věci. V prvních týdnech nového měsíce očekávám spíše improvizaci. Do projektu by se mělo zapojit asi 3,5 tisíc praktiků, tedy většina z nich. Je mi ale také jasné, že se budeme znovu potýkat s nedostatkem vakcín,“ informoval Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů ČR.

Praktičtí lékaři: O vakcinaci v našich ordinacích toho moc nevíme

I když tento gigantický projekt se zapojením praktiků se má rozběhnout už za několik dní, vedoucí tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová nám k němu uvedla: „K očkování u praktických lékařů se nyní připravuje metodický pokyn. V tomto týdnu dorazí do ČR celkem 196.395 očkovacích dávek, z toho 58.395 od firmy AstraZeneca. V březnu pak očekáváme dodání dalších 608.400 tisíc vakcinačních látek, z čehož 270 tisíc bude od společnosti AstraZeneca. V tuto chvíli nemáme žádné informace o tom, že by mělo dojít ke krácení nebo zpoždění uvedeného množství vakcín.“

Ministerstvo tedy připravuje potřebnou verzi „kuchařky“ pro krajské úřady a praktické lékaře pár dnů před odstartováním důležitého projektu, o kterém však zatím mnoho neví ani koneční realizátoři akce, tedy praktičtí, případně ambulantní lékaři. O tom se ParlamentníListy.cz přesvědčily, když oslovily několik z nich napříč republikou.

„My něco tušíme, nějaké dílčí informace máme, ale moc si toho v březnu od očkování neslibujeme, protože jsme se dozvěděli, že vakcín bude zase nedostatek. Očkování by se mělo více rozjet až od měsíce dubna. Je to opravdu těžké, něco konkrétně připravovat, když nevíme, jaké množství očkovacích dávek vlastně obdržíme. Vakcíny i další materiál bychom měli dostávat z krajského úřadu. Ale po zkušenostech z minulých měsíců už žádnou další pomoc od nikoho jiného neočekávám – co si potom neuděláme sami, to mít nebudeme,“ konstatovala Zuzana Holcová, praktická lékařka pro dospělé a také zástupce Sdružení praktických lékařů ČR z Rychnova nad Kněžnou (Královéhradecký kraj).

Velmi podobně pak reagoval i další praktik z druhého konce republiky – lékař Ondřej Novák z okresu Bruntál v Moravskoslezském kraji: „O té přípravě něco málo vím, ale konkrétní informace téměř žádné nejsou. Už jednou v únoru byl pokus nás do vakcinace zapojit, ale selhal kvůli nedostatku vakcín AstraZeneca, které jsou pro nás nejvhodnější, jelikož se mohou  běžně skladovat. Mám z toho trochu obavy, aby to zas nebyla nějaká ‚hurá akce‘, kdy k nám někdo bude chtít najednou zavézt stovky dávek vakcín, aniž bychom se na to mohli pořádně připravit.“

Logistiku očkování zajišťují kraje, na okresech se zatím toho moc neví

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí
Nedostatek informací ohledně spolupráce s praktickými lékaři ale panuje i u některých okresních koordinátorů pro vakcinaci a ve velkých nemocnicích.

„V tuto chvíli očkujeme jen v našem vakcinačním centru. Stran spolupráce s lékaři-praktiky mohu říct, že zatím žádná nebyla, protože se neuskutečnilo jejich zavedení mezi očkovací místa. Vím ale, že někteří se chtějí do akce zapojit. Rozhodnutí o distribuci vakcín bude pak plně v gesci krajského úřadu, ale zatím mi není známo, zda se bude jednat o přímý závoz  k praktikům do ordinací, nebo zda se to zařídí přes nemocnice.  Ostatní potřebný materiál k očkování si musí zajišťovat jednotlivá očkovací místa sama. Zatím ani nevím přesně, jak vlastně bude celá logistika zapojení praktiků do plošného očkování vypadat,“ sdělil například Bronislav Sedláček, chirurg a náměstek pro lékařskou péči v krnovské okresní nemocnici v Moravskoslezském kraji, který zároveň funguje jako koordinátor pro očkování za svůj region.

V regionech se snaží na očkování dobře připravit. Dělají, co mohou

V Moravskoslezském kraji, kde hejtman Ivo Vondrák už koncem minulého roku kritizoval ministerstvo zdravotnictví za nedostatečnou přípravu na plošné očkování, se snaží na celý projekt, včetně zapojení praktických lékařů, dobře přichystat. Největší problém jim ale dělá nedostatek očkovacích látek. Kraj nyní s lékaři-praktiky komunikuje prostřednictvím Sdružení praktických lékařů ČR.

„Mapovali jsme zájem lékařů a jejich zaměstnanců o očkování, ale také jejich ochotu se do procesu očkování zapojit. Praktičtí lékaři by mohli ve svých ordinacích začít očkovat v průběhu měsíce března, u nás v kraji jsme pro ně už vyčlenili dodávku 4100 vakcín AstraZeneca. V době trvání nouzového stavu vakcíny rozváží Hasičský záchranný sbor, potom má rozvoz zajišťovat oficiální distributor,“ konstatoval hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

A ještě doplnil: „V tomto týdnu by k nám mělo dorazit 9360 vakcín Pfizer/BioNTech, na začátku týdne jsme obdrželi 4100 dávek AstraZenecy. Byla nám také přislíbena dodávka pěti tisíc vakcín od společnosti Moderna, ovšem výrobce distribuci už poněkolikáté v řadě odsunul. V průběhu března má pak náš kraj přislíbeno každý týden 11.700 vakcín Pfizer/BioNTech, celkem tedy 58 500 dávek. Tento týden by mělo ministerstvo zdravotnictví aktualizovat metodický pokyn pro očkování, který by měl určit další skupiny obyvatel pro vakcinaci. Předpokládá se, že to budou občané nad 70 let, my jsme také apelovali na to, aby byli přednostně očkováni i pedagogičtí pracovníci.“

Podle dalších slov hejtmana Vondráka a podle statistik z ministerstva zdravotnictví bylo k 23. únoru letošního roku zatím v ostravském kraji proočkováno okolo 60 tisíc obyvatel, z toho 18.980 seniorů starších 80 let. Z „osmdesátníků“ pak dostalo obě dávky jen 6704 lidí.

V počtu naočkovaných patříme na chvost Evropy

Podle oficiálních statistik, zveřejněných na webu Ministerstva zdravotnictví ČR, bylo k počátku posledního únorového týdne evidováno 545.381 lidí, kteří si už prošli očkováním. U 207.552 z nich byla vakcinace ukončena i aplikací druhé dávky. Celkově se tak má jednat přibližně o 5 % osob z celkové české populace. Z plánované první skupiny, tzv. 1A, dostalo už vakcínu 43,3 % zdravotníků a lékařů, dále 17,6 % klientů a pracovníků sociálních služeb. U seniorů nad 80 let je zatím proočkována jen necelá třetina.

V porovnání s ostatními státy Evropy si ale Česko, dle údajů renomované společnosti Bloomberg, nevede zrovna dobře. Ve statistikách ohledně počtu naočkovaných obyvatel  patříme mezi ty nejhorší. Před námi jsou i naší nejbližší sousedé, Slováci a Maďaři, kde podstoupilo vakcinaci téměř 7 % obyvatelstva.  Dobře jsou na tom i Řekové, kteří se už blíží k 8 procentům. Naprosto nedostižný je „superstát“ Izrael, kterému chybí do kompletní proočkovanosti jen 15 % populace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…