Murín se nechce vyjadřovat, dokud výbor nedokončí jednání o GIBS

09.03.2018 17:35

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín se nechce vyjadřovat k otázkám, které se ve čtvrtek projednávaly na uzavřeném jednání sněmovního výboru pro bezpečnost. Výbor bude o situaci znovu jednat příští týden, kdy by měl před poslanci vystoupit premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který Murína kritizuje. Do ukončení těchto jednání nebude Murín veřejně vystupovat ani komentovat další služební záležitosti, informoval dnes mluvčí inspekce Ivo Mitáček.

Murín se nechce vyjadřovat, dokud výbor nedokončí jednání o GIBS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády v demisi Andrej Babiš

Murín ve čtvrtek za zavřenými dveřmi vystoupil před sněmovním bezpečnostním výborem, kde se vyjádřil ke kritice ze strany Babiše. Poslanci ani Murín nechtěli dnešní jednání blíže komentovat. Považují to za předčasné, jelikož ještě neznají argumenty všech stran sporu. Za týden před nimi vystoupí Babiš a jeho předchůdce v roli premiéra Bohuslav Sobotka (ČSSD). Inspekce spadá pod ministerského předsedu.

Podle Mitáčka nebude do ukončení těchto jednání Murín veřejně vystupovat a nebude ani komentovat další služební záležitosti. "Nadále tak setrvává na názoru, že podstatné informace nejdříve sdělí členům kontrolních orgánů," uvedl dnes Mitáček.

Předseda výboru Radek Koten (SPD) uvedl, že poslanci Murína vyslechli a chtějí počkat do příštího týdne, kdy má na jednání dorazit současný i bývalý premiér. Babiš od minulého týdne tvrdí, že má k dispozici dokument z olomouckého vrchního státního zastupitelství, který se týká možného kárného provinění Murína, a že Sobotka věc neřešil.

Babiš chce také výbor požádat, aby příští týden vyslechl i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a vrchní státní zástupce Lenku Bradáčovou a Ivo Ištvana. Státní zástupci rovněž patří mezi kritiky GIBS.

GIBS v minulém týdnu uvedla, že Babiš v únoru dvakrát při osobním setkání vyzval Murína, aby se vzdal funkce. Prý mu slíbil, že když to udělá, tak se jeho odchod obejde bez skandálu. Murín rezignaci odmítá a chce dál pokračovat ve své práci. Babiš poté začal ředitele inspekce kritizovat veřejně. Uvedl, že v něj nemá důvěru. Murín vede GIBS od prosince 2015, kdy ve funkci vystřídal Ivana Bílka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…