Muslimové v Česku? Čunek promluvil o „zlatých cikánech“

20.04.2016 22:38

Student a předseda Parlamentu Gymnázia Teplice Tomáš Kučera a senátoři Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Libor Michálek rozebírali ve středečních Událostech, komentářích České televize kauzu studentky teplického gymnázia. Tato studentka čelí tlaku řady rodičů spolužáků, kteří žádají ředitele, aby dívku vyhodil, protože se otevřeně hlásí k islámu.

Muslimové v Česku? Čunek promluvil o „zlatých cikánech“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Studentský Parlament Gymnázia Teplice mladou dívku jednoznačně podpořil. Proč? „Protože bych nesnesl problém takové xenofobie v místě, kde studuji... Vídám ji jen na chodbách, ale od pohledu je to sympatická dívka,“ prozradil Kučera. Jednoznačně se vymezil proti „samozvaným českým patriotům“, kteří žádají vyloučení studentky.

Uznává ovšem, že v Teplicích jde o palčivé téma, protože do města jezdí celá řada muslimských hostů. Určité neshody panují prý i mezi studenty. Menší část studentů prý říká, že by mladá žena měla na půdě školy vystupovat neutrálně. Kučera pro to ale nevidí důvod. Školní řád ani jiná ustanovení nezakazují nošení šátku ve škole, takže není důvod k tomu, aby ho sundavala. Podle studenta to lze srovnat s tím, že by nosila do školy tepláky. To přece také nikdo nezakazuje.

Senátor Čunek dal mladému muži za pravdu. „Pokud by ale došlo k tomu, že by si chtěl někdo schovávat celý obličej, tak to už by bylo moc. To bychom zakázat měli,“ zdůraznil Čunek. Mělo by se tím zabránit budování muslimských enkláv v České republice, jak je bohužel známe např. z Německa či z Francie. Nic podobného bychom podle Čunka v České republice připustit neměli už kvůli bezpečnosti. „Podle mého názoru tato bezpečnostní norma někdy vznikne, byť to nebude zítra,“ zdůraznil vsetínský senátor.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Kolega Michálek zcela souhlasil s kolegou. Na jedné straně sice musíme dbát o naši bezpečnost, ale na straně druhé by čeští občané měli ctít svobodu projevu, kterou zaručuje ústava. Pokud někteří rodiče žádají vyloučení mladé studentky ze školy, podle Michálka to vypovídá cosi o tom, že lidé nemají dostatečné právní povědomí.   

Podle Čunka o tom není sporu, ale lidé, kteří tu chtějí žít, musejí respektovat naše hodnoty. Nemusejí chodit do kostela, ale nemohou stanovat v parcích. Nesmějí nám evropské hodnoty pošlapávat. „Já jsem před lety upozorňoval, že jednou budeme říkat: Zlatí cikáni, a ono se ukazuje, že je to pravda.“ Vždyť se přece jasně ukazuje, že většina teroristů dnes pochází z muslimského prostředí.  

Senátor Michálek připomněl, že kritizovaná muslimská dívka zavítala mezi arabské hosty v Teplicích a přesvědčovala je, aby po sobě uklízeli nepořádek, protože jsme na to v České republice zvyklí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…