Muslimové v Indii pálí plínky Pampers. Kvůli obrázku kočičky

23.02.2018 13:55

Některým indickým muslimům se zdá, že společnost Procter & Gamble vyrábějící plínky Pampers uráží proroka Mohameda. Na vině má být kočička namalovaná na plenkových kalhotkách. Její fousky a jedno oko prý připomínají Prorokovo jméno psané arabsky. Muslimové to považují za urážku své duchovní autority. Na internetu se o plínky strhla bitva.

Muslimové v Indii pálí plínky Pampers. Kvůli obrázku kočičky
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Britský server Metro uveřejnil článek, v němž upozorňuje, že část muslimů v Indii volá po bojkotu plínek Pampers, protože údajně urážejí proroka Mohameda. Je na nich totiž vyobrazena žlutá kočička s černým nosíkem, fousky a očima. A když se na tuto kočičku podíváte z určitého úhlu, podle některých indických muslimů objevíte jméno proroka Mohameda. Někteří věřící tak dospěli k názoru, že plínky uráží islám a žádají jejich okamžité stažení z prodeje.

Aktivisté z islámské skupiny Darsgah Jihad-o-Shahadat podali formální stížnost na plenky na policejní stanici Dabeerpura v Hyderabadu, píše britský server s odvoláním na indická média. Muslimové žádají, aby společnost ukončila prodej těchto výrobků. Pokud to Procter & Gamble neudělá sama od sebe, měli by prý muslimové tento výrobek bojkotovat a ukázat tak, jak jsou oddaní svému Prorokovi.

Na internetu se o plenkové kalhotky strhla bitva. Zatímco někteří lidé mají za to, že jde o záměrnou urážku muslimů, které se dopustila západní firma, lidé z opačného názorového tábora oponují, že je to jen obrázek kočičky a nic víc než obrázek kočičky. Pokud v tom někdo vidí něco víc než jen kočičku, měl by raději rychle dospět.

Procter & Gamble vydala na svých internetových stránkách prohlášení, v němž zdůraznila, že neměla v úmyslu nikoho urážet, ale kočička vyobrazená na plenkách je jen kočička. V arabském světě se prý prodaly miliony těchto plenek, takže firma nevidí problém v jejich dalším prodeji.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…