Mužské právo, ženské právo?! Ombudsman Křeček se zhrozil nad tím, co pronesla soudkyně evropského soudu v ČT

02.01.2022 11:30

„Žádné mužské a ženské právo neexistuje,“ píše v blogu na Aktuálně.cz ombudsman Stanislav Křeček. Zjevné nepochopení těchto skutečností i na úrovni našich ústavních a zejména evropských institucí, tam, kde by je občan spíše očekával, podle něj „nevzbuzuje do nového roku příliš nadějí“.

Mužské právo, ženské právo?! Ombudsman Křeček se zhrozil nad tím, co pronesla soudkyně evropského soudu v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Křeček

Ombudsman Stanislav Křeček zmiňuje případ z roku 1955, kdy byla ve státě Montgomery v USA zatčena Afroameričanka Rosa Parksová, protože odmítla bělochovi uvolnit místo v přední části městského autobusu. V té době tam totiž platilo, že místa v přední části autobusu jsou určena pro bělochy a černoši mohou cestovat jen v jeho zadní části. Šlo o nařízení, které hrubě deformovalo rovnost občanů a všelidskou platnost občanských a lidských práv. Rosa Parksová ovšem nebojovala o to, aby právo jedněch bylo nahrazeno právy druhých.

Tento případ připomíná Křeček s obavou, že se mílovými kroky blížíme ke stejné deformaci, jakou by bylo nařízení, že v témže autobusu musí v přední části cestovat stejný počet černochů i bělochů, mužů i žen, s příslušnými procenty homosexuálů samozřejmě, neboť jinak že by šlo o diskriminaci.

  • Původní zdroj ZDE

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
„Bývalá soudkyně Ústavního soudu ČR a dnes soudkyně Evropského soudu pro lidská práva K. Šimáčková v pořadu Interview Čt. 24 dne 22. 12. 2021 tvrdí, že u nás existuje mužské právo a pozastavuje se nad tím, že v české justici je ve vyšších soudcovských funkcích málo žen. Jaký praktický smysl mají takové úvahy mimo to, že zanášejí další a další neklid do společnosti?“ ptá se ombudsman Křeček.

„Zdá se, že přestáváme rozlišovat mezi tím, zda existuje nepřípustná právní nebo společenská překážka, která brání tomu, aby každý mohl svobodně realizovat svá práva – a mezi stejně nepřijatelným tvrzením, že existují nějaká práva jedněch, která druzí nemají. A stejně zvolna někteří přestávají chápat rozdíl mezi rovností v právech a rozdílnosti ve způsobu života, mezi tím, co je rovnost a co je stejnost.

A opět tu máme stále se opakující a letos opět aktuální tvrzení, že realizací svého práva nesmím urážet jiné a snahu všemožných aktivistů pod touto záminkou omezovat vše, co souvisí s Vánocemi. Každý má přece právo realizovat své náboženské přesvědčení nejen s ohledem na respekt k právu ostatních spoluobčanů, ale také bez obavy, že bych realizací svého práva urážel ty, kteří si počínají jinak. Kdo se cítí urážen realizací práva jiného, obtížně bude požadovat respekt k právům svým,“ připomíná ombudsman.

A závěrem Křeček shrnuje: „To stálé přepočítávání, kde je více těch nebo oněch, mužů, žen, homosexuálů, bílých, černých, záměny nevěst za ženichy, matky za nositelky plodu, jsou podle mého názoru varující. Zjevné nepochopení těchto skutečností i na úrovni ústavních a evropských institucí, tam, kde by je občan spíše očekával, nevzbuzuje do nového roku příliš nadějí....“

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…