My jsme snížili daňové úniky o polovinu, vykládal Moravcovi šéf finančáků Janeček. Trvá na tom, že jeho úředníci postupují citlivě a správně

09.09.2018 14:57

Do druhé hodiny nedělních Otázek Václava Moravce si moderátor do Žižkovské věže pozval šéfa Generálního finančního ředitelství Martina Janečka a bývalou náměstkyni ministra financí Simonu Hornochovou. Debatovali i tom, jak dobře funguje elektronická evidence tržeb. Došlo i na případ svatby, u které se finanční správa ptala svatebčanů, kolik peněz za svatbu zaplatili. Podle Janečka je takovýto dotaz citlivý a naprosto v souladu se zákonem.

My jsme snížili daňové úniky o polovinu, vykládal Moravcovi šéf finančáků Janeček. Trvá na tom, že jeho úředníci postupují citlivě a správně
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Ministerstvo financí přichází s návrhem, že živnostníci s obratem do 200 tisíc ročně mohou pracovat i s papírovými účtenkami. Podle Hornochové se za tuto částku nedá moc přežít, takže se to v konečném důsledku bude týkat jen lidí, kteří si podnikáním jen okrajově přivydělávají. Stanovení takové hranice prý tedy nedává moc smysl. „Za mě moc ne," zdůraznila dáma.

Smysl by to dávalo u hranice milionu korun, ale pak je podle Hornochové otázka, zda má vůbec smysl zachovávat EET. Čím víc výjimek bude do systému zaváděno, tím víc bude podle dámy na místě otázka, zda nebude správné EET zrušit.

Moravec poté chtěl od Janečka slyšet, zda finanční práva postupuje necitlivě, když požadovala údaje po dvou novomanželích o počtech hostů a útratách na jejich nejlepším dni v životě. Janeček zdůraznil, že finanční správa jednala citlivě. Mohla svatebčany také nechat předvést policií, což by bylo podstatně necitlivější. „Pokud finanční úřad požádá s časovým odstupem o vysvětlení, jak jste to platili, tak si nemyslím, že by to bylo necitlivé," zdůraznil ředitel před kamerami.

Janeček je přesvědčen, že EET a kontrolní hlášení k DPH funguje, protože čísla ukazují, že se podařilo snížit daňové úniky o polovinu. Hornochová tento argument uznala. Je však podle ní sporné, jak finanční správa pracuje s tzv. zajišťovacími příkazy, které dokážou firmy doslova zlikvidovat. „Zajišťovací příkazy finanční správa musí mít k dispozici. Za mě by ale měly být trochu zkroceni berní úředníci. V některých případech může být legitimní použít takovýto tvrdý nástroj, ale pokud existuje názor mírnější, tak musí finanční správa použít tu mírnější cestu," zdůraznila Hornochová.

Týkalo se to i firmy Autotrans Petrol, kterou řešil i pořad reportéři ČT. „Tento případ nám byl velmi vyčítán, ale asi nějakým nedopatřením bylo vystřiženo mé vyjádření, že se k tomu musí vyjádřit evropský soud," poznamenal na konto pořadu moderátora Marka Wollnera.

Finanční správa podle Janečka jedná tak, aby co nejefektivněji bránila tunelování firem. Předchází tak budoucím dotazům Nejvyyšího kontrolního úřadu ve stylu „Proč jste nechali vytunelovat tuhle firmu".

Hornochovou tím však nepřesvědčil. Pokud finanční správa způsobí smrt toho či onoho podniku, musí vědět, že taková firma už nikdy nic nevydělá a žádné daně neodvede. Přitom ne každá firma, na kterou padly zajišťovací příkazy, je firma podvodníků. Proto je podle dámy nutné s tímto nástrojem jednat velmi opatrně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…