My jsme to hlásili. Exvelvyslanec odkrývá zajímavosti o případu Mostecká uhelná

18.11.2013 9:53

Jedním z prvních, kdo upozornil vládu na to, že firma zajímající se o koupi akcií Mostecké uhelné společnosti není zcela důvěryhodná, byl někdejší disident a diplomat Jaroslav Šedivý. Ten v rozhovoru pro deník MF Dnes prozradil některé dosud neznámé podrobnosti.

My jsme to hlásili. Exvelvyslanec odkrývá zajímavosti o případu Mostecká uhelná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

V době svého působení coby velvyslance ve Švýcarsku informoval Jaroslav Šedivý vládu o tom, že firma, které hodlá stát odprodat dosud vlastněných 46 procent akcií MUS, není zcela důvěryhodná. Požádal proto washingtonský zastupitelský úřad, aby zjistil, co je vlastně Appian Group za společnost a zjištění ho prý podivila.

"Především naši kolegové ve Washingtonu vůbec nedostali na tuto firmu dotaz z Prahy... A sdělili nám, že firma je zaregistrovaná na adrese ve Washingtonu, z níž se ovšem měla již dávno přestěhovat. Bylo k dispozici její nové telefonní spojení, na kterém se nepodařilo nikoho kontaktovat. A nejzajímavější byla informace o jejím jediném majiteli Jacques de Grootovi," říká Šedivý.

Vše k případu MUS ZDE

Ten byl prý podnikatelsky aktivní kromě České republiky také v Bělorusku nebo Kazachstánu. "Pochopitelně, vždyť jako vysoký funkcionář Mezinárodního měnového fondu měl k dispozici perfektní dokumentaci o členských státech. Zapletl se kdysi do nějakého korupčního skandálu v Belgickém Kongu a z MMF odcházel s nedobrou pověstí. Zřejmě hledal pro svou operaci v České republice nějakého Čecha a v Ženevě objevil Jiřího Diviše, který pracoval v jakési americké firmě," popisuje svá zjištění Šedivý.

Vláda nebyla dostatečně ostražitá

Reakce na tyto informace prý však byla jediná. Zprávy se prý přes "ministerský cedník" dostaly do ruky jakémusi panu Koláčekovi, ze kterého se nakonec vyklubal jeden z odsouzených manažerů Mostecké uhelné Alois Koláček. "Teprve později jsem si udělal představu, že do privatizace MUS šly zřejmě dvě party, jedna ze Švýcarska, druhá z Prahy," pokračuje bývalý diplomat.

Vláda podle něj měla jednoznačně dostatek informací na to, aby byla při svém rozhodování ostražitější, ačkoli Šedivý připouští, že už v té době byla v situaci, kdy stát ztratil většinu ve firmě. Nicméně i tak to podle něj stálo minimálně za pozornost. "Připomenu zajímavý fakt. Někdy v roce 2001 nám předalo švýcarské ministerstvo zahraničí návrh na zřízení diplomatické funkce policejního rady, švýcarského na jejich ambasádě v Praze, českého v Bernu. Bylo by to urychlilo vyšetřování společných případů. Předali jsme to do Prahy, tam se to někde dlouho převalovalo a pak zamítlo," uvedl Šedivý v rozhovoru po Mf Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…